Fs4H möter Larsmo-Pedersöre 4H featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Fs4H möter Larsmo-Pedersöre 4H

Larsmo-Pedersöre 4H är en 4H-förening som genom åren har växt och förändrats. Klubbverksamheten fick sin början redan 1933 då Pedersöre lantbruksklubb grundades. År 1977 grundades Larsmo 4H, följt av Pedersöre 4H 1992. Under denna period var Pedersöre 4H uppdelat i tre 4H-klubbar: Esse, Purmo och Pedersöre. År 2019 slogs Larsmo och Pedersöre samman till en enda 4H-förening, som då antog det nuvarande namnet Larsmo-Pedersöre 4H.

Idag har föreningen 245 ungdomsmedlemmar och sysselsätter ca 15 unga per år som klubbledare, hjälpledare och genom arbetspoolen Nordpolen.  Fs4H har intervjuat verksamhetsledare Emma Forsman som har ett stort område att täcka med aktiviteter. Till sin hjälp har hon en anställd instruktör.

Verksamheten består av olika klubbar, läger, evenemang, tävlingar (t.ex. traktorprecision), kurser och deras eget material Mattema.

”Mattema är en introduktionskurs inför huslig ekonomi som vi håller för sexorna i våra lågstadieskolor. Det är mycket omtyckt och barnen ser det som en rolig temadag”, berättar Emma.

Under mattemadagen diskuterar barnen kring näringslära, köksvett och bordsvett. De får också bekanta sig med kökshygien genom ”lilla hygienpasset” som introduktion till arbetslivet.

”Jag brukar berätta att hygienpass behövs för att söka väldigt många jobb, så efter mattema-dagen vet de ungefär vad det innebär” säger Emma.

Matlagning och vildmarksliv populärt

Överlag är mat- och bakningsklubbar populära bland traktens barn och Emma berömmer dem för hur positiva de är till varandras insatser:

Kommentarer som ”Bra John – god fisk! kan höras kring borden.

Bakningen har Larsmo-Pedersöre 4H styrt upp i två olika svårighetsgrader.

”En bakklubb ordnas för nybörjare som kanske aldrig tidigare har varit i köket och där lär vi oss grunderna. Den andra är för de som redan bakar lite hemma och vill utvecklas. Jag brukar säga så att i den första lär vi oss att göra rulltårta och i den andra marängrulle”.

Med två djurvänner i personalen är det inte så långsökt att föreningen även ordnar många djurklubbar. Men det är också vad som går hem hos barnen – speciellt hästklubbarna och riddagarna fylls snabbt på.

Även vildmarkslivet lockar såväl vår som vinter.

”Här lär sig barnen ganska snabbt vikten av lämplig klädsel. Vi märker att någon kan komma med lätta skor ett tillfälle men nästa gång har de rejäla kängor”.

Föreningen firar 90 år med utomhuskalas

Fs4H:s 95-årsjubileum är på tapeten med kampanjer som är gemensamma för hela fältet, men samtidigt har föreningen sitt eget 90-årsjubileum att planera för.

”Vi kommer att fira med en fest för inbjudna gäster och ordna 4H-kalas utomhus med våra ungdomsmedlemmar. Det blir i november”, berättar Emma.

Före det ska läger ordnas och den sysselsättande verksamheten styras upp. Förenignen fick över 45 ansökningar till årets sommarjobb inom 4H.

”Vår arbetsförmedling har fått en rejäl boost på senare år. Att kommunen har slutat erbjuda korttidsjobb på sommaren har gynnat oss”.

Arbetspoolen Nordpolen förmedlar arbetet till de unga. De sköter gravgårdarna, klipper gräs och räfsar. Även danspaviljongen har fått upp ögonen för 4H som ”köper bort” problemet med att tvätta alla hundratals fönster. Samtidigt gör de en fin insats för samhället genom att ge arbetet till lokala ungdomar som får tjäna egna pengar och får arbetslivserfarenhet.

”Vi har ett stort område att täcka så det är en utmaning men vi försöker så gott vi kan. Vi är med på det kommunerna ordnar och vi håller även en del Finlandsmodellen-klubbar i skolorna. Vi medverkar gärna i nya projekt och försöker se möjligheter i stället för hinder”.

Ser möjligheter istället för hinder

Emma vill gärna se att 4H är en länk i ett större kugghjul.

”Jag brukar säga att vi är som gubben i lådan och dyker upp lite varstans. Det är ett bra sätt att synas och att lära känna våra yngre kommuninvånare. Då är steget inte lika stort att komma med på våra klubbar”.

Det bästa med jobbet som verksamhetsledare för 4H är att få lära känna barnen och se dem utvecklas. För att detta ska lyckas tänker Emma att de behöver komma närmare barnen geografiskt och vara lättillgängliga – att alla ska ha nära till en klubb.

”Vi har ett stort område att täcka så det är en utmaning men vi försöker så gott vi kan. Vi är med på det kommunerna ordnar och vi håller även en del Finlandsmodellen-klubbar i skolorna. Vi medverkar gärna i nya projekt och försöker se möjligheter i stället för hinder”.

3 snabba frågor till Larsmo-Pedersöre 4H

Hur samverkar ni med andra lokala aktörer?

Samarbete mellan vår förening och kommunerna, övriga föreningar och andra aktörer samt företag är mycket viktigt. Vi värnar om att hålla en bra dialog och att kunna hjälpa varandra att nå våra barn och unga och att erbjuda en vettig hobbyverksamhet.

Vilka 4H-aktiviteter är mest populära på er ort?

Vildmarkslivklubbar, bakklubbar och olika djurklubbar samt riddagar är våra mest populära 4H-aktiviteter.

Hur ser ni på 4H:s roll och uppgift i framtiden?

Att vi utvecklas och hålls uppdaterade men samtidigt lägger i backen och skyndar långsamt. Viljan och behovet har inte ändrats men kanske förutsättningarna. Där fyller vi en viktig roll och vi ska fortsätta inspirera och erbjuda en bra sysselsättning för våra barn och unga.


Artikelserien ’4H möter 4H’ är en del av Fs4H:s 95 årsjubileum där vi synliggör våra 4H-föreningars och dess eldsjälars arbete. Läs mer om jubileumsaktiviteterna här. 

Text & Foto: Malin Vesterback

Läs mer om Larsmo-Pedersöre 4H på deras hemsida.

 

Back to top of page