År 2024 firar Finlands svenska 4H 95 år av hållbart lärande. Under jubileumsåret lyfter vi fram det breda barn- och ungdomsarbetet samt alla eldsjälar inom 4H. Vi firar tillsammans genom tre olika teman; 4H-kalas för barn, 4H-gärningar för unga och 4H möter 4H med föreningarna.

I höst den 27 september samlar vi 4H-unga, 4H-kolleger, förtroendevalda, samarbetsparter till ett gemensamt Fs4H 95 år-seminarium på Hanaholmen Kulturcentrum i Esbo. Vi tar pulsen på 4H-verksamhetens genomslagskraft ur ett nordiskt perspektiv. I fokus ungas välmående, kompetens och aktiva medborgarskap.

Fs4H 95 år av bildning och gemenskap – 4H starkt för barn och unga. Mer information om de olika aktiviteterna och evenemangen delar vi under året på webben och i sociala medier.
Följ oss @finlandssvenska4h #Fs4H95år #4Hkalas #4Hgärning #4Hförening

4H-kalas

Under jubileumsåret firar vi 4H-kalas med en rolig utmaning i att baka den häftigaste tårtan och pyssla hållbara festdekorationer i 4H-klubbarna! Matglädje i stora mått  med barnen – kanske bjuds vi på en smörgåstårta, grönsaksfyrklöver, cup cakes smaksatta med vilda örter?

 • Barn i 4H-klubbar runt om i 4H-föreningarna deltar i den smakrika tävlingen genom att baka och dekorera en glad födelsedagstårta till ära för den 95-åriga 4H-verksamheten. Tillsammans pysslas festdekorationer av återvunnet material
  – låt kreativiteten flöda!
 • Vinnare utses i två kategorier – den häftigaste jubileumstårtan och den snyggaste 4H-festdekorationen.
 • 4H-kalasens bidrag bedöms av en jury bestående av årets unga 4H-medlemmar Frida Åbacka (Närpes 4H), Lukas Weckström (Sibbo 4H), Isa Dahllund (Larsmo-Pedersöre 4H).
 • De vinnande bidragen från 4H-klubbarna i 4H-föreningarna tilldelas ett stipendium som används till att förverkliga barnens önskemål för aktivitet i 4H-klubben.
 • 4H-kalas startar 15.2., pågår fram till 15.11., och kulminerar i valet av vinnande bidrag i slutet av november 2024 . Följ 4H-kalasstämningen via vårt Instagramkonto!

4H-gärningar

Under jubileumsåret sätter vi fokus på 4H-ungas goda gärningar och aktiva medborgarskap lokalt. Vi utmanar 4H-unga i hela Svenskfinland och på Åland, att delta i 4H-gärningar kampanjen som sprider glädje och positiv förändring i lokalsamhället. Tillsammans kan vi göra skillnad – tillsammans synliggör vi ungas egna initiativ!

 • Sprid godhet i ute i byarna, på stan, på kobbar och skär – 95 Gärningar för 95 år – får vi över 100 goda gärningar utförda under året?
 • 4H-unga själva eller med stöd av 4H-ledarna i föreningarna, delar med sig i av goda gärningar i föreningens sociala medier. Tagga #Fs4H95år #4Hgärning
  Uppge den exakta orten där den goda 4H-gärningen utförts så kan vi pricka ut det på vår karta över Svenskfinland. Inläggen med 4H-gärningar lyfter vi på Fs4H fram nationellt på vår webbsida och i sociala medier.
 • 4H-medlemmen/4H-ungdomsgruppen/ 4H-föreningen vars 4H-unga utfört flest goda gärningar uppmärksammas med ett stipendium i slutet av året då vi summerar 4H-gärningarna tillsammans.

Här är några förslag på vad 4H-unga kan göra för att delta:

 1. Gör någon glad – Överraska en vän, granne eller klasskompis med en en pratstund, gemensam upplevelse eller ett enkelt meddelande som sprider glädje och uppmuntran.
 2. Hållbarhetsinsatser – Organisera själv eller delta i en hållbarhetsaktivitet som att plocka skräp, plantera träd, odla blommor för bina, fiska mört, ta till vara skogens skafferi, ordna loppis, sortera och återvinn
 3. Frivilligarbete – Ge lite av din tid till att hjälpa till på en lokal välgörenhetsorganisation, äldreboende, hobbyförening eller gör små vardagliga gärningar för grannar eller släktingar eller främlingar i behov av hjälp.
 4. Berätta om din goda 4H-gärning – Använd sociala medier för att dela din goda gärning med hashtaggen #4Hgärning och inspirera andra unga att göra likadant. Genom att utföra och dela dina goda gärningar bidrar du inte bara till att sprida glädje och positivitet, utan du blir också en del av 4H:s fortsatta tradition av att göra skillnad i samhället.
 5. Tillsammans skapar vi positiv förändring, hållbart lärande och 4H-gemenskap i ytterligare 95 år och mer.

4H möter 4H

4H-föreningarna är kärnan i 4H rörelsen.  Föreningarna med dess 4H-ledare producerar lokal barn- och ungdomsverksamhet inom gruppverksamhet, kursverksamhet, sysselsättningsfrämjande verksamhet samt företagande. År 2024 prioriterade teman inom Finlands svenska 4H är aktivt medborgarskap, hållbarhet, kompetens, ungas välmående.

Under jubileumsåret lyfter vi varje enskild 4H-förening i en artikelserie på webbsidan och med inlägg i sociala medier. Under året möter vi upp Karleby 4H, Nykarleby 4H, Larsmo-Pedersöre 4H, Botnia 4H, Vörånejdens 4H, Korsholms 4H, Malax-Petalax-Bergö 4H, Korsnäs 4H, Närpes 4H, Kristinestads 4H, Kimitoöns 4H, Pargas 4H, Ålands 4H, Raseborgs 4H, Ingå 4H, Sibbo 4H, Borgå 4H och Östnylands 4H.

Varje 4H-förening får möjligheten att dela sin unika historia, barn- och ungdomsverksamheten jämte 4H-ledare, våra eldsjälar.  Länkar till artiklarna listas här på sidan inom kort.

95 år av hållbart lärande

Genom 4H-verksamheten främjas barns och ungas möjligheter till en meningsfull hobby, deras förhållande till mat, skog och natur samt ungas arbetslivsfärdigheter, sysselsättning och företagande, särskilt på landsbygden. 4H-verksamheten bidrar starkt till att medlemmarna lär sig att lära.

4H-verksamheten stärker landsbygdens livs- och dragningskraft via återkommande teman i verksamheten som understryker social kompetens, företagsamhet och hållbarhet. 4H erbjuder verksamhet inom jordbruk, skog, natur, trädgård, mat, hem och hushåll, cirkulär ekonomi samt övriga landsbygdsnäringar. I fokus mat-, skogs- och företagsfostran för och med barn och unga. 4H-föreningarna är kärnan i 4H rörelsen.

4H:s ungdomsarbetet sammanfattas i modellen ”Tre steg till arbetslivet”:
1) Gruppverksamheten ger social kompetens och utvecklar de praktiska färdigheterna
2) Kursverksamheten och sysselsättning via jobb i lokalsamhället ger färdigheter inför arbetslivet och studierna
3) Företagsfärdigheter övas genom att starta 4H-företag.
4H-Akademin samlar och synliggör de ungas lärande inom Finland svenska 4H.

Finlands svenska 4H med rötter i Finlands svenska landsbygd sedan 1929

4H är en internationell rörelse med fokus i barn och ungas lärande genom att göra. 4H växte fram i början av 1900-talet i USA och spred sig sig snabbt till flera länder världen över. Gemensam motverka flykten från landsbygden, att ge de unga yrkesutbildning, lära ut praktiska färdigheter och sålunda bevara en sund samhällsstruktur. I Finland grundades Suomen Maatalouskerholiitto år 1928. Året därpå 1929 beslöt Svenska lantbrukssällskapens förbund SLF att tillsätta ett särskilt utskott för ledningen av lantbruksklubbverksamheten i Finlands svenska landsbygd. År 1962 ändrades lantbruksklubbutskottets namn till Finlands svenska 4H.

Idag är en Finlands svenska 4H är en innovativ barn- och ungdomsorganisation som utvecklar medlemmarnas insikt i hur de lär sig, genom att stärka kompetensen kring aktivt medborgarskap, samarbete, kreativitet och välmående. 4H är en bred hobby för barn och unga i ålder 7-29 år. Finlands svenska 4H gör skillnad och sår frön för en hållbar framtid.

Back to top of page