Fs4H möter Korsholms 4H featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Fs4H möter Korsholms 4H

Korsholms 4H-förening, grundad 1930 och ombildad 1997, har idag 335 medlemmar och verkar aktivt i hela Korsholm och svenskspråkiga Vasa. Under ledning av verksamhetsledare Eleonor Nylund och instruktören Dzana Emruli erbjuder föreningen en rad aktiviteter inom bakning, matlagning, hantverk, bollsport, djur, fiske och odling. Den nyliga flytten från Vasa centrum till en rymligare lokal i Solf har gett föreningen möjligheten att bredda sitt utbud och planera för fler aktiviteter till hösten.

Under våren 2024 har Korsholms 4H sjudit av aktivitet och förändringsiver. Det har ordnats mixklubbar, experimentklubbar och bollklubbar i olika byar, som unga medlemmar själva är ledare för. Dessutom har kaninklubbar startats i flera byar, tillsammans med specialaktiviteter som sportlovsdagar, påskpysselturnéer och morsdagstårtskurser. Sommaren bjuder på matskolor, robinsonläger, kaninläger och sommarläger vid Wahlrooska gården i Solf, samt en spännande fisketävling.

Eleonor Nylund, verksamhetsledare Korsholms 4H.

Till hösten introducerar Korsholms 4H som nyhet en fiskeskola, där barnen får lära sig både teori och praktiska färdigheter.
”Vi har redan tjuvstartat på vår matskola med att lära oss filea abborre. Men på fiskeskolan kommer vi att gå igenom teori och även pröva vår fiskelycka med metspö” berättar nya verksamhetsledaren Eleonor Nylund som anställdes i januari i år.

I april i år gick flyttlasset från klubblokalen i Vasa centrum. Tack vare flytten till mer ändamålsenliga utrymmen i Solf kan föreningen ordna fler aktiviteter i egen lokal. Som bäst planeras som en internationell mat och baknings-klubb, samt en julklubb för barnen, medan de lite äldre medlemmarna, årskurs 7-9, kommer att få pröva på agility med hund, skytte och ridning.

Korsholms 4H spelar en viktig roll i att erbjuda en meningsfull fritid för barn och ungdomar. Föreningen tar hänsyn till medlemmarnas önskemål vid planeringen av nya klubbar och strävar efter att genomföra dessa i mån av möjlighet. Ungdomar får också chansen att utveckla arbetslivserfarenhet som klubbledare och genom arbetspoolen.

En nyckel till framgång på ett så stort område är samarbete. Korsholms 4H samarbetar flitigt med andra lokala föreningar och aktörer. Många klubbar hålls i de lokala lågstadieskolorna. Även seniorpunkten i Smedsby är en viktig mötesplats för klubb- och matskoleaktiviteter. Föreningen stärker som bäst sitt samarbete med Wahlrooska gården i Solf med ett sommarläger – med hopp om fler aktiviteter kring mat och odling ska kunna ordnas där. Andra framtida samarbeten under utveckling med avfallshanteringsbolaget Stormossen och Stundars museiby. Föreningen deltar även i lokala evenemang som Vårjippon och Vasa svenska församlings arrangemang.

Korsholms 4H:s klubblokal har flyttat till Solfvägen 219.

 

Vilka 4H-aktiviteter är mest populära på er ort?
”Djur och Mat& Bak klubbar är det som barnen gärna vill ha ! Pizzabakning och film är också populärt, så det kommer vi nog säkert ordna igen på hösten. Även våra experimentklubbar har gått hem hos barnen.”

Hur ser ni på 4H:s roll och uppgift i framtiden?
”Vi hoppas att vi även i fortsättningen ska vara en trygg punkt dit barn och ungdomar vill komma. Att barnen kan utvecklas tillsammans med 4H.”


Artikelserien ’4H möter 4H’ är en del av Fs4H:s 95 årsjubileum där vi synliggör våra 4H-föreningar och dess eldsjälars arbete. Läs mer om jubileumsaktiviteterna här. 

Text: Malin Vesterback

Läs mer om Kimitoöns 4H här

 

Back to top of page