Ungas egna initiativ gör skillnad lokalt

Under jubileumsåret sätter vi fokus på 4H-ungas goda gärningar och aktiva medborgarskap lokalt. Vi utmanar 4H-unga i hela Svenskfinland och på Åland, att delta i 4H-gärningar kampanjen som sprider glädje och positiv förändring i lokalsamhället. Tillsammans kan vi göra skillnad – tillsammans synliggör vi ungas egna initiativ!

  • Sprid godhet i ute i byarna, på stan, på kobbar och skär – 95 gärningar för 95 år – får vi över 100 goda gärningar utförda under året?
  • 4H-unga själva eller med stöd av 4H-ledarna i föreningarna, delar med sig i av goda gärningar i föreningens sociala medier. Tagga #Fs4H95år #4Hgärning
  • 4H-medlemmen/4H-ungdomsgruppen/ 4H-föreningen vars 4H-unga utfört flest goda gärningar uppmärksammas med ett stipendium i slutet av året då vi summerar 4H-gärningarna tillsammans.

Här är några förslag på vad 4H-unga kan göra för att delta:

  1. Gör någon glad – Överraska en vän, granne eller klasskompis med en en pratstund, gemensam upplevelse eller ett enkelt meddelande som sprider glädje och uppmuntran.
  2. Hållbarhetsinsatser – Organisera själv eller delta i en hållbarhetsaktivitet som att plocka skräp, plantera träd, odla blommor för bina, fiska mört, ta till vara skogens skafferi, ordna loppis, sortera och återvinn
  3. Frivilligarbete – Ge lite av din tid till att hjälpa till på en lokal välgörenhetsorganisation, äldreboende, hobbyförening eller gör små vardagliga gärningar för grannar eller släktingar eller främlingar i behov av hjälp.
  4. Berätta om din goda 4H-gärning – Använd sociala medier för att dela din goda gärning med hashtaggen #4Hgärning och inspirera andra unga att göra likadant. Genom att utföra och dela dina goda gärningar bidrar du inte bara till att sprida glädje och positivitet, utan du blir också en del av 4H:s fortsatta tradition av att göra skillnad i samhället.

Bild för sociala medier:

 

Tillsammans skapar vi positiv förändring, hållbart lärande och 4H-gemenskap i ytterligare 95 år och mer.

Rapportera din goda gärning i formuläret nedan. Resultatet av alla goda gärningar publiceras på vår hemsida och sociala medier under årets gång.


 

Back to top of page