Fs4H möter Borgå 4H featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Fs4H möter Borgå 4H

Borgå sockens 4H-klubb r.f. grundades 1973 genom en sammanslagning av små jordbruksklubbar. Idag har föreningen cirka 75 ungdomsmedlemmar och två anställda – en verksamhetsledare och en instruktör för klubbverksamheten. Tillsammans erbjuder de meningsfull sysselsättning för barn och unga samt arbetsmöjligheter för unga över 14 år. Genom 4H har flera unga tagit sina första steg som företagare och grundat sina egna verksamheter.

Borgå 4H har en livlig verksamhet med tre aktiva 4H-byklubbar som basaktivitet och en klubb enligt Borgåmodellen där barnen gör olika mellanmål i köket. Borgåmodellen för hobbyverksamhet är en del av det nationella projektet Finlandsmodellen.

Beatrice Enroth, tf. verksamhetsledare Borgå 4H.

Personalen består av en verksamhetsledare anställd för 10-15 timmar per vecka samt en instruktör på timlön som främst sköter klubbarna och sociala medier. Som tillfällig verksamhetsledare för Borgå 4H fungerar i skrivande stund Beatrice Enroth.

– Vi erbjuder meningsfull sysselsättning för barn och ungdomar samt arbetsmöjligheter åt ungdomar som fyllt 14 år. Våra byklubbar är mycket populära men också dagskurserna på djurgårdar och ute i naturen har lockat många deltagare, berättar Beatrice.

Borgå 4H är den enda föreningen som erbjuder baknings- och matlagningskurser för barn i området, vilket ger dem en viss särställning. Särskilt under vintern är köksaktiviteterna populära, men efter vårens ankomst föredrar barnen att vara utomhus.

Beatrice betonar att 4H är en förening där endast fantasin sätter gränser för vad de kan erbjuda. I en tid då många barn och ungdomar saknar kontakt med djur, natur och landsbygdsnäringar, fyller 4H en viktig roll. Dessutom påpekar hon att inte alla barn är intresserade av eller bra på sport, vilket gör 4H till ett välkommet alternativ för dem.

Alla som vill jobba med sina händer och ”göra själv” är välkomna med i Borgå 4H!

Beatrice ordnar gärna kurser och utfärder som berör natur, djur och skogsbruk.

– För de barn som är hemma från jordbruk är 4H ett jättebra sätt att bekanta sig med naturbruksutbildning, säger Beatrice.

Den sysselsättande verksamheten för unga i området växer och det finns ett stort utbud av unga som vill jobba. Borgå 4H koordinerar arbetspoolen Tjänsteringen med ca 180 förmedlade arbetstimmar per år. De vanligaste uppdragen är gräsklippning, krattning och annat trädgårdsarbete. Även fönstertvätt och hundpassning är vanligt. Ett lite mer ovanligare uppdrag har varit att tömma fågelholkar på våren.

-I år skrev vi avtal med 18 unga, och nya förfrågningar kommer ständigt. Tyvärr måste vi säga nej då det inte finns uppdrag som räcker till alla. Privatpersoner kan vara tveksamma att anlita extern hjälp av ekonomiska skäl, vilket begränsar möjligheterna för våra unga att få arbete. Däremot är företag och organisationer välkomna att samarbeta med oss för att ge fler unga möjligheten att arbeta och utvecklas.

Borgå 4H samarbetar med flera lokala aktörer såsom Borgå stad, ungdomsföreningar i byarna, lokala gårdar och småföretagare. Genom dessa samarbeten och initiativ fortsätter 4H att vara en central del av Borgås samhälle och ungdomarnas uppväxtmiljö.

– 4H har ett starkt stöd i Borgå och ett gott rykte. Folk vill gärna hjälpa till och stöda 4H.

På detta finns många goda exempel. Skogsgårdsföreningen lär barnen skogsvård och plantering. Nina Blomqvist, en tidigare 4H-medlem själv, arrangerar flera ponnydagar som ger barnen möjlighet att bekanta sig med mindre hästar. Maria Wistbacka tar emot deltagare till hästdagar på sin gård och Sundö gård öppnar sina dörrar för gårdsbesök. Gården drivs av Mikael och Camilla Sundbäck. Deras son Johan Sundbäck driver en båt-taxiverksamhet som tagit med 4H-medlemmar ut på sjön vilket uppskattats stort.

Britt Björkqvist, instruktör och ansvarig för sociala medier.

Slutligen är företagsfostran en annan viktig del av Borgå 4H:s verksamhet, vilket har resulterat i uppkomsten av tre olika 4H-företag. Dessa företag, såsom cykelservice-företaget Albert Isaksson och modeföretaget Adorabella, ger unga möjligheten att utforska entreprenörskap i praktiken under handledning av 4H.

Ett exempel på unga som startat 4H-företag tillsammans är killarna bakom ”H.H handy and helpful”. De två vännerna med efternamn som börjar på H, utför diverse gårdssysslor och byggtjänster ihop. Det kan knappast bli mera 4H-företag än så!

-Alla som vill jobba med sina händer och ”göra själv” är välkomna med i Borgå 4H! hälsar Beatrice.

Läs mer: Albert Isaksson blev egenföretagare som 13-åring – rekommenderar andra unga att prova – Östnyland – svenska.yle.fi


Artikelserien ’4H möter 4H’ är en del av Fs4H:s 95 årsjubileum där vi synliggör våra 4H-föreningar och dess eldsjälars arbete. Läs mer om jubileumsaktiviteterna här. 

Text: Malin Vesterback

Läs mer om Borgå 4H på deras hemsida.

Back to top of page