Fs4H möter Vörånejdens 4H featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Fs4H möter Vörånejdens 4H

Vörånejdens 4H har sedan grundandet 1926 verkat för att ordna trivsamma och praktiska fritidsaktiviteter för Vörånejdens unga. Verksamheten i dag berör ca 120 medlemmar i byarna Koskeby, Rökiö, Maxmo, Oravais, Kimo och Kaitsor. Barry Hassan, verksamhetsledare för organisationen, har således ett stort område att täcka med en mångfald av klubbar och aktiviteter: ”Genom våra aktiviteter ger vi ungdomarna möjlighet att utveckla sig själva samtidigt som de har roligt”.

I vörånejdens 4H är det full aktivitet året om i form av mixklubbar, kaninklubbar, käpphästklubbar, sommarklubbarar, pojk och tjejgrupper och även finlandsmodell-klubbar. Verksamhetsledare Barry arbetar heltid för Vörånejdens 4H med stöd av timanställda Ebba Stoor som sköter om marknadsföring och medelsanskaffningar.

Deras engagemang sträcker sig även till samarbete med andra lokala aktörer såsom kommunen, församlingen och andra föreningar runt om i Vörå, vilket skapar en positiv samarbetskultur som ökar tillgången till resurser och stöd för ungdomarna.

-Vi på 4H är specialiserade på att erbjuda aktiviteter för barn året runt, säger Barry.

Vörånejdens 4H har utvecklat starka partnerskap med andra lokala aktörer såsom kommunens kultur- och fritidssektor, församlingen och föreningar som Kalyna, som driver ett vänskapscafé i Vörå för ukrainare och finländare. Dessa samarbeten möjliggör inte bara en ökad närvaro av ledare vid olika aktiviteter utan skapar även en positiv atmosfär där föreningar ömsesidigt stödjer varandra och deltar i varandras arrangemang.

– Samarbetet med andra möjliggör att vi blir fler ledare på plats och enklare att genomföra. Vi har en bra stämning föreningar emellan och en låg tröskel för att besöka varandras aktiviteter, säger Barry.

Vi är ledare men anpassar oss efter barnens önskemål och vår roll är att koordinera aktiviteterna.

En annan betydelsefull samarbetspartner för Vörånejdens 4H är Rasmusstiftelsen, som har möjliggjort flera nya initiativ och sysselsättningsprojekt för föreningen, såsom odling och caféverksamhet.

Stiftelsen Rasmusgården grundades år 1989 med uppgiften att vårda, utveckla och förvalta bonden Verner Rasmus´ museisamlingar som ett självständigt museum.

– Då när samarbetet inleddes 2019 började vi med 9 odlingslådor som barnen målade på ett dagläger i juni. I dem planterade vi sallad och olika grönsaker, som vi sedan kunde tillaga och servera på familjemiddagen i matskolan i juli. Året därpå utvidgade vi odlingen med ett växthus. I år har vi anskaffat ännu fler odlingslådor som är lite större. På sommaröppningen kan folk komma dit och plantera med oss och vi ger ut solrosfrön till medlemmarna och öppnar cafet för säsongen, säger Barry.

Cafét på området är en del av föreningens sysselsättande verksamhet. Totalt sysselsätter Vörånejdens 4H 14 ungdomar till cafét, matskolorna och gårdsarbete. Unga får klippa gräs och tar hand om djuren på Rasmusgården.

– I år var ett rekordår med 19 sökande, så alla som ville fick inte tjänst.

Barry vill att Vörånejdens 4H fortsätter att utvecklas varje år och blir ännu bätte på att finnas för barnen och ungdomarna på orten.

-Barnen ska få göra saker de själva tycker är roligt och är intresserade av att prova på, som att baka och laga mat,  bada och röra på sig på olika sätt. Vi är ledare men anpassar oss efter deras önskemål och vår roll är att kodinera aktiviteterna.

Verksamhetsledare Barry Hassan

Vilka 4H-aktiviteter är mest populära på er ort?

Baka och fika har varit populär, matskolan, pojk och tjejgruppen, kaninklubb och käpphästklubben – en trend som håller i sig åtminstone i Vörå.

På tal om käpphästklubben är Barry helt ärlig med att det var barnen som var mästarna och han lärlingen;

– Barnen byggde upp käpphästklubben från noll och tillverkade 9 st käpphästar som de ännu hoppar med. Jag hade ingen aning hur man fixar käpphästar, men barnen gav mig inköpslista och jag såg till att de hade vad de behövde. Men nu kan jag fixa dem jag också!

Inför framtiden ser Barry ljust på 4H:s roll i samhället.

– Fastän världen förändras och blir allt mer teknologisk, tror jag att 4H kommer att fortsätta erbjuda praktiska färdigheter och vara en plats för unga som vill använda sina händer och vara kreativa,” säger han.


Artikelserien ’4H möter 4H’ är en del av Fs4H:s 95 årsjubileum där vi synliggör våra 4H-föreningar och dess eldsjälars arbete. Läs mer om jubileumsaktiviteterna här. 

Text: Malin Vesterback

Läs mer om Vörånejdens 4H här.

 

Back to top of page