Väva av naturmaterial featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Hand, Skogspaletten

Väva av naturmaterial

Öka barnens kännedom om olika växter genom att väva! Samla i naturen käppar och pinnar i lämplig storlek och lägg upp väv med byklina, jutesnöre eller restgarn. Se till att det i naturen finns tillräckligt med material att väva med.

Du behöver: Käppar, pinnar, byklina, jutesnöre, fiskargarn eller restgarn, naturmaterial av olika slag.

Små vävramar av insamlade käppar eller pinnar binds ihop i hörnen så att de blir stadiga. Använd t.ex. fiskargarn och linda många varv i kors runt kvistarna som du binder ihop och avsluta med en knut på baksidan av ramen. Gör likadant i alla hörn. Sedan binder du de lodrätt gående garnen (varptrådarna). Börja med en knut i ena hörnet av vävramen, linda sedan ett varv runt turvis den övre och den nedre vågräta käppen i ramen. Avsluta varptråden med en knut i motsatt hörn från där du startade. Dags att börja väva!

Samla sådant som du tycker att är vackert i din omgivning. Använd varierande material så som gräs, vass, löv, blommor, barkbitar. Trä dina skatter i väven under varannan och över varannan varptråd.

Ta hänsyn till allemansrätten när ni samlar material, bryt inte kvistar från växande träd. Undvik giftiga eller brännande växter!

Reflektion i grupp: Beundra ert väv resultat och öva naturkännedom genom att namnge vad ni vävt in för växtarter i era vävar!

 

Back to top of page