Fiske – bara en sommarhobby? featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Fiskeskolan, Skog och natur

Fiske – bara en sommarhobby?

För många fiskeintresserade blir vintern en lång väntan på nästa fiskesäsong. De vintrar det finns bra is går det alldeles utmärkt att fiska också under vinterhalvåret.

En solig söndag i februari beger jag mej ut på isen för att vittja nät tillsammans med Andreas och Philip.

Första projektet är se var markeringskäpparna är och att hugga upp ett hål i isen så att man når nätet. Hunden Hugo hittar till sin stora glädje en trädgren på isen, men den var visst förbjuden att ta för den är fastknuten i nätet så att fiskegubbarna ska hitta det. Ett långt snöre knyts i nätet och tyngderna som hållit det på plats tas bort. Klart så långt.

Hålen hackas upp för hand, så att man kommer åt nätet.

Följande hål hackas upp, all lös snö- och issörja tas bort för att inte frysa fast i näten och ställa till med trubbel. Nu börjar det spännande! Nätet dras försiktigt upp på iskanten, fiskarna tas loss och om nätet är tilltrasslat ska det redas upp. Då hela nätet ligger på iskanten börjar fiskekompisen som stannat vid första hålet försiktigt dra i snöret, nätet glider tillbaka i vaken och dras tillbaka till första hålet. Tyngderna knyts i, snöret tas bort och nätet knyts fast i trädgrenen. Första nätparet vittjat. Samma sak upprepas vid följande markeringskäpp.

Fångsten den här dagen blev fem lakar, några abborrar och lite fågelmat.

Hur gör man för att lägga ut näten under isen? Det är den knepiga delen av vinterfiske med nät. Många lägger ut nät med hjälp av träribbor, det fungerar bra men nackdelen är att ribborna är mycket kortare än näten, så man blir tvungen att hacka upp många isvakar. Vi använder en ”Härveli”, en fiffig grej som knattrar iväg under isen och drar en orange lina med sej. Då Härvelin kommit så långt som man vill ha den, till exempel två nätlängder, hackar man upp ett isvak, fäster det långa snöret i Härvelin och drar den tillbaka. Sedan kan näten enkelt dras ut med hjälp av det långa snöret. Behändigt och bra om isen är snöfri och man ser och hör exakt var Härvelin är, i annat fall får man gissa sej fram på ett ungefär var man ska hacka.

Det isfiske jag beskrivit här var en vacker dag då allt gick enligt handboken…ibland fastnar nätet i bottnen eller i isen, Härvelin smiter från sin lina eller fastnar i vassa kanter under isen…men det är en annan historia!

Text och foto: Anki Enqvist, Närpes 4H

Back to top of page