Odlingsglädje på fönsterbrädan featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Gör själv

Odlingsglädje på fönsterbrädan

Nu när dagarna blir längre och solen lyser in börjar det klia i fingrarna på många av oss, att få odla och se när skira, gröna skott växer upp. Och ja, det går faktiskt alldeles utmärkt att redan odla en hel del ätbart på fönsterbrädan!

Små växter kan med fördel odlas på fönsterbrädan och man kan så i omgångar så att man alltid har nya, fräscha skott att ta av. Större växter kan drivas upp på fönsterbrädan och planteras ut till sommaren, men tänk då på att till exempel tomatplantor kräver mycket utrymme då de växer upp, så dem därför inte för tidigt så det blir problem med utrymmet före du kan plantera ut dem. Ett ljust och soligt fönster behövs, i annat fall kan man behöva komplettera med växtbelysning.

Smörgåskrasse är bland det snabbaste och enklaste man kan börja med att odla, man behöver inte ens blomjord! Sprid tätt med frön på dubbelt hushållspapper som hålls fuktigt på t.ex. ett fat eller bricka. Man kan även lägga hushållspapper eller bomullsrondeller i en tom äggkartong! Tänk bara på att ifall kartongen blir fuktig så kan det lämna märken på fönsterbrädan, så det kan vara bra att ha något underlag. Täck gärna med plast som du gjort hål i. När skotten börjar växa upp är det dags att ta bort plasten. Har man en duschflaska så är det idealiskt att duscha de späda skotten, men annars går det bra att vattna försiktigt så att odlingen hålls lämpligt fuktig. Efter endast några dagar börjar de små bladen att spira och man kan klippa åt sig vartefter av skotten för att lägga till exempel på frukostsmörgåsen.

Ärtskott är ett annat enkelt sätt att odla. Man köper helt enkelt vanliga matärter från affären och lägger dem i blöt några timmar (för att ärterna ska gro enklare). Sätt ett tunt lager med jord i en kruka, bricka, balkonglåda eller annat lämpligt kärl du vill använda. Sprid ut de blötlagda ärterna över jorden och täck eventuellt med lite jord så att ärterna knappt täcks. Håll odlingen fuktig. Efter drygt en vecka kan man skörda. Skotten är godast när de är under 10 centimeter. Klipp ner dem och lägg på smörgåsen, i sallad eller använd som dekoration, men lämna cirka två centimeter så att de kan skjuta nya skott.

Vitlöksblast är ett annat sätt att enkelt få njuta av odlingsglädje. Sätt vitlöksklyftor i en kruka med jord på fönsterbrädan och se hur de gröna skotten växer upp. Blasten smakar milt och kan användas på samma sätt som gräslök. Passar att klippa på smörgåsen, använda i sallad, i gräddfilssås eller som dekoration i matlagningen. Man kan även tillsätta blasten i varma rätter på slutet eller strö över till exempel en omelett eller fisksoppa.

Man kan även återanvända sallad eller stjälkselleri som man köpt i affären. Ställ roten i ett glas eller en burk med lite vatten på botten så kommer nya späda blad snart att växa upp. Färska örter är också trevligt att odla på fönsterbrädan så att man alltid har färska kryddor att använda i matlagningen. När du väl kommit igång med denna enkla odling, kanske din experimentlusta vaknat och du vill testa fler frön och grönsaker att driva upp hemma. Lycka till!

Text: Petra Sundholm, Korsnäs 4H, foto: Pixabay och Petra Sundholm

Back to top of page