Ryktena gick om att skogen var överfull av svamp, så på höstlovet begav vi oss ut för att ta reda på om det faktiskt stämde! Vi har ganska mycket skog runt 4H-gården i Jomala, men svampen trivs ju inte i vilken skog som helst. Skogen här är väldigt blandad, på vissa ställen är det mycket berg och på andra ställen faktiskt riktigt bra förutsättningar för att svampen ska trivas. Även träden och skogssorten har en inverkan på svampens vara eller icke vara; de säger att blandskog är bäst!
Självklart öste regnet ner, men några tappra svamphuggare stegade ut i skogen med full fokus på att hitta de allra bästa ställena. Skogen är ju som vackrast på hösten, och lönnarna hade släppt taget om en stor del av sina vackra löv, vilket förstås gjorde svampletandet lite svårare. Vi stötte nog på en hel del svamp, men frågan är vad det var för sorter? Det kan bli lite dålig stämning kring matbordet om någon liten giftig variant har förvirrat sig ner i svampkorgen! Mellan lite berg och några granar öppnade sig en liten glänta med en riktigt lagom mängd svamp, hurra, äntligen! Blöta kläder var inte förgäves!
Alla löv kunde vi ju inte lämna i skogen, så vi tog med oss några var och skapade helt underbara dekorationer av dem, som pynt till vårt matbord.
Svampen rensades och det bakades morotssemlor, himmelskt goda sådana! Till lunch blev det morotssoppa, gjord på morötter som vuxit i vårt alldeles egna trädgårdsland. En kaka hann vi också med, och den här gången blev det en toscakaka.
Pumpor är ett måste nu när halloween närmar sig, så alla deltagare gjorde varsin! Det ligger mycket jobb bakom en karvad pumpa. Det ska skäras och gröpas ur, och så ska ansiktet planeras. Är pumpan glad, sur, arg eller kanske busig? Det gäller att ha en bra hand med kniven, och framförallt tålamod!
Djuren har såklart också fått lite mys och omhändertagande. Det hör till, oavsett vilken kurs som ordnas. Vi kan summera höstlovet som blött och lite höstruskigt, men också spännande och med massvis av god mat!
Text och bild: Kadi Henell