Flickor gör en samarbetsövning
Publicerad | i Föreningarna

Tjejgrupper – en stunds gemenskap eller något mer?

För sex år sedan startade den första tjejgruppen inom Närpes 4H. Med i gruppen var ca tio pigga glada flickor i åk 7. Tanken var att följa ett program som heter Bella – grus och glitter och träffas en eftermiddag per vecka under 10 veckor.

Efter att veckorna gått och kursen skulle avslutas var alla flickor rörande eniga då de sa: Sluta nu? Är du galen Anki, de är ju nu vi kommit igång! Även en luttrad verksamhetsledare insåg att de hade en poäng där så vi beslöt att fortsätta träffas åtminstone terminen till slut. Sedan dess har vi haft två eller tre parallella grupper alla år.

Vad är en tjejgrupp?

En tjejgrupp är ett antal jämnåriga flickor som i vårt fall träffas en gång per vecka genast efter skolan. Vi börjar alltid med att tillreda mellanmål och lite småprat om vad som hänt sedan sist. Medan vi äter kommer vi in på dagens tema som kan vara allt från självkänsla, mobbning, religion och tro, alkohol och droger, familjer, kärlek och sex och många andra ämnen som är aktuella i unga flickors liv. Tystnadsplikt gäller inom gruppen, allt som sägs stannar i rummet. Det är för att alla ska våga prata utan rädsla för att kompisens kompis ska få veta vad någon sagt och kanske sprida något vidare. Diskussionerna varvas med värderingsövningar, samarbetsövningar, lekar och annat skoj. Allvar blandas med skratt, ibland diskuteras svåra saker och andra gånger skrattar vi så tårarna rinner.  Varje grupp ska ha möjlighet att åka på någon form av resa, Megazone i Umeå, paintball och Flowpark är olika ställen och aktiviteter vi testat under årens lopp. Även korta utfärder i närmiljön till exempel grillkvällar, skogsutfärder, picknick och annat skoj brukar vi åka på.

Flickorna testar paintball i skogen.

Vad tycker flickorna om tjejgrupperna?

Varje vår brukar vi ha en utvärdering för att få veta vad flickorna tycker om tjejgrupperna, vad vi kan göra bättre osv. Så gott som alla flickor brukar svara att de tycker att det är skönt att träffas bara flickor, att de vågar prata om sina problem och funderingar och litar på att ingen skvallrar. Många har sagt att de ändrat uppfattning om sig själva i positiv riktning.  Nya oväntade vänskaper har uppstått mellan flickor som tidigare inte alls tyckt om varandra och de har fått djupare förståelse och respekt för andras åsikter. Många flickor som börjar i tjejgruppen på sjuan är med ända tills de gått ut nian och ibland kan vi ta återträffar även ännu senare om flickorna så önskar. Frånvaron är så gott som obefintlig, har en flicka varit borta från skolan under dagen är det inte alls ovanligt att hon kommer och knackar på fönstret och vill komma med på Bella.

Gemensamma utfärder är en del av programmet.

Är det någon nytta med en tjejgrupp?

Även om tjejgrupperna känns som ett lättsamt forum händer intressanta saker med deltagarna. De lär sig lyssna på andra, ta ställning till vad de själva tycker i olika frågor, stå för sina åsikter och argumentera. En lärare reagerade på att flickorna i en klass var så otroligt bra på att argumentera och flickorna svarade: Jamen vi går ju på Bella! Lärarens svar var: Ja det borde jag ha förstått!

Eftersom alla i en tjejgrupp har taltur, eller rätt att vara tyst om man så önskar, så får även tysta och blyga flickor utrymme att prata. Många blyga flickor har under åren förvandlats till självsäkra unga flickor som engagerar sig politiskt, sjunger solo eller på annat sätt vågar vara den härliga flicka hon är.

Text och bild: Anki Enqvist

Back to top of page