Barn som pysslar presentkort
Publicerad | i Föreningarna

Hållbara julgåvor som tema i klubbarna på Kimitoön

Kimitoöns 4H håller klubbträffar med jul tema för alla medlemmar under november och december månad. Vi bakar och dekorerar pepparkakor, som hör julen till, men i år har vi funderat lite extra på vad cirkulär ekonomi betyder då julen nalkas!

Vi borde alla fundera på hur vi kan minska på avfall. Ju mer vi konsumerar ju mera ökar våra avfallsmängder och vi förbrukar råvaror och det går åt massor av energi.

Julpysslet som vi gjort i år har varit presentkort där man ger en tjänst eller erbjuder hjälp som julgåva. Det har erbjudits hjälp i form av hund-, katt-, barnvakt, städhjälp, biltvättning och städning, sällskapsdam, massage, bära in ved och så vidare.

Alla barn har funderat på vad man vill hjälpa till med och vem som skulle uppskatta hjälpen man erbjuder. Några har gett hjälp ett visst antal timmar och andra har erbjudit sin tjänst under en viss tidsperiod. Medlemmarna har varit övertygade om att mottagaren kommer att uppskatta gåvan mer än en köpt pryl.

Tillsammans har vi konstaterat att det är lätt att överkonsumera. De flesta av oss har för mycket prylar och kläder som man egentligen inte behöver. Alla onödiga grejer tar mycket plats och det blir svårt att städa och hålla ordning på alla saker. Vad kan vi göra för att inte samla på oss ännu mera ofta dyra grejer? Tipsen har varit många och diskussionerna livliga.

Här några av våra tips:

  • Man kan köpa och sälja begagnade kläder och prylar på nätet och på loppisar.
  • Vissa leksaker, böcker och spel kan man byta med kompisar eller låna för några månader i stället för att köpa nytt.
  • Försöka lära sig att sy, lappa och laga slitage så håller kläder och textilier ett tag till. Det finns t.ex. You Tube kanaler där man kan lära sig hur man gör.
  • Försöka köpa bra kvalitet eller prisvärt och bra.
  • Bry sig om och ta ansvar för sina saker så de inte går sönder för att man är ovarsam.
  • Ge julgåvor i form av tjänster.

Text och foton: Clara Bergström

Back to top of page