Nässlor plockas
Publicerad | Uppdaterad | i Hälsa, Skogspaletten

Naturens skafferi

Utforska tillsammans med barnen naturens skafferi under vår, sommar och höst. Skogen är fylld av bär, svampar, frukter, örter och andra ätbara växter. Ta med en korg och passa på att ta tillvara allt det hälsosamma naturen har att bjuda på gratis! Låt er smaka!

Du behöver: en eller flera små burkar eller korgar per barn att plocka bär, svamp eller växter i. Se till att barnen och vuxna är utrustade med stövlar och lämpliga kläder för skogen.

Innan ni går på utflykt, kom ihåg att tillsammans gå igenom reglerna för att vistas i skogen (allemansrätten) och prata om de nyttiga växterna ni tänker samla enligt årstid. Ta reda på deras hälsoeffekter, fundera på hur de kan tillredas, eller se om de går att frysa in för senare användning. Gå på skogsutfärd, samla in  och låt er väl smaka!

Våren: Vilda örter får plockas för eget behov. Exempelvis nässlor och kirskål är ’superfood’ och kan användas i pajer, smoothies eller lagas till chips i ugnen. Plocka nässlor och kirskål som är späda och ljusa.

Sommaren/hösten:  Plocka bär eller svamp kan ni senare laga något av dem med barnen, t.ex. bärpaj, vispgröt, smoothies, plättar med sylt eller färska bär. Svamppaj, trattkantarellpizza, äppelsylt med rönnbär.

Reflektion i grupp: Skogens skafferi är rikt på hälsosamma bär, svampar, örter och växter av olika slag – vilken är din favorit och vilken bra hälsoeffekt har den?

Recept
Nässelplättar
5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 msk flytande margarin
0,5-1 l nässlor
1. Skölj av nässlorna. Förväll dem 2-3 minuter i kokande vatten. Mixa dem i en mixer eller hacka smått med kniv.
2. Vispa ner mjölet i mjölken. Tillsätt saltet. Låt smeten stå i  ca 15 min.
3. Tillsätt ägget, margarinet och nässlorna.
4. Stek små eller stora plättar av smeten.

 

Kirskålspaj

Deg till pajbotten:

200 gram grahamsmjöl
125 gram smör
2 msk vatten
½ tsk salt

Fyllning:

300 g späda blad av kirskål
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
ca 15 g smör
svartpeppar

Äggstanning (hälles över fyllningen)

3 ägg
1 1/2 dl ekologisk gammaldags mjölk
1 dl grädde
salt och peppar (smaka, mängden beror på hur saltig fyllningen är, det skall kännas lite saltigt på tungan, saltsmaken minskar lite vid gräddningen)

Gör så här:

1. Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Man kan också göra det i en mixer.

2. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg.

3. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

4. Förgrädda (blindbaka) pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader. (= kläm ut pajdegen i smord form. Picka några små hål i det med gaffel. Sätt sen på ett bakplåtspapper och häll i torkade ärter, mest längs kanterna så att de inte rasar ner under gräddningen. Blindbakningen gör att bottnen inte blir degigt om fyllningen har kortare gräddningstid än skalet).

5. Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar. Tips! Kavla ut mellan 2 lager av gladpack.

6. Blanda till fyllningen och lägg på pajbottnet. Häll över äggstanningen.

7. Grädda pajen i 175-200 grader ca 20 minuter.

 

 

Back to top of page