Nässlor plockas
Publicerad | Uppdaterad | i Hälsa, Skogspaletten

Naturens skafferi

Material och redskap: En eller flera små burkar per barn att plocka bär, svamp eller växter i.

Förberedelser: Alla barn ska vara utrustade med stövlar och lämpliga kläder för skogen.

Beskrivning av utförande: Samla barnen och gå igenom regler för att vara i skogen, t.ex. att alla måste se andra människor hela tiden för att inte gå vilse, inte förstöra naturen osv. Prata om de växter som ni har tänkt samla, t.ex. blåbär eller lingon, och hur man känner igen dem. Om ni har tänkt plocka svamp, tala om att bara plocka sådana svampar som vi känner igen. Det finns flera växter i naturen som är nyttiga. Har ni tänkt plocka sådana, ta reda på deras hälsoeffekter på förhand. När ni samlas igen tittar ni på vad barnen har hittat. Ni kan frysa ner bär och svamp och använda dem i matlagning vid en senare klubbträff.

Våren: Vilda örter får plockas för eget behov. Nässlor och kirskål är superfoods och kan användas i pajer, smoothies eller lagas till chips i ugnen. Plocka nässlor och kirskål som är späda och ljusa.

Hösten: Om ni har plockat bär eller svamp kan ni senare laga något av dem med barnen, t.ex. bärpaj, vispgröt, smoothies, plättar med sylt eller färska bär. Svamppaj, trattkantarellpizza, äppelsylt med rönnbär.

Några frågor att reflektera över i slutet av träffen: Det finns mycket hälsosamt och vitaminrikt i våra skogar. Prata om bärens, växternas och svamparnas hälsobringande effekter.

Några recept:
Nässelplättar
5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 msk flytande margarin
0,5-1 l nässlor
1. Skölj av nässlorna. Förväll dem 2-3 minuter i kokande vatten. Mixa dem i en mixer eller hacka smått med kniv.
2. Vispa ner mjölet i mjölken. Tillsätt saltet. Låt smeten stå i  ca 15 min.
3. Tillsätt ägget, margarinet och nässlorna.
4. Stek små eller stora plättar av smeten.

 

Kirskålspaj

Deg till pajbotten:

200 gram grahamsmjöl
125 gram smör
2 msk vatten
½ tsk salt

Fyllning:

300 g späda blad av kirskål
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
ca 15 g smör
svartpeppar

Äggstanning (hälles över fyllningen)

3 ägg
1 1/2 dl ekologisk gammaldags mjölk
1 dl grädde
salt och peppar (smaka, mängden beror på hur saltig fyllningen är, det skall kännas lite saltigt på tungan, saltsmaken minskar lite vid gräddningen)

Gör så här:

1. Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Man kan också göra det i en mixer.

2. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg.

3. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

4. Förgrädda (blindbaka) pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader. (= kläm ut pajdegen i smord form. Picka några små hål i det med gaffel. Sätt sen på ett bakplåtspapper och häll i torkade ärter, mest längs kanterna så att de inte rasar ner under gräddningen. Blindbakningen gör att bottnen inte blir degigt om fyllningen har kortare gräddningstid än skalet).

5. Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar. Tips! Kavla ut mellan 2 lager av gladpack.

6. Blanda till fyllningen och lägg på pajbottnet. Häll över äggstanningen.

7. Grädda pajen i 175-200 grader ca 20 minuter.

 

 

Back to top of page

Pin It on Pinterest