I Botnia 4H firas Finland 100 år genom att alla kurser har någon anknytning till temat.
Ett av pysslen under vårterminen var att tova egna skosulor. Vi både våt- och torrtovade så att barnen fick prova på båda sätten.
Fårull finns att få i en massa fina färger så vi vi började med att välja ut en basfärg för sulorna. Första steget är att separera fårullen i tunna lager som man sedan våt tovar till en platta. Vi använde oss av tallsåpa och varmt vatten för att tova. För att få en fin platta och rätta storleken att klippa våra sulor ur hade vi samlat plastlådor de använder i storkök att tova i.
När man har separerat ullen börjar man plocka de tunna ull lagren på varandra. Det är bra om man försöker att ullens fibrer korsar varandra så man får en kompakt platta som resultat. Man trycker varsamt ner dem i det varma vattnet och fortsätter så tills man har en tjocklek på cirka en centimeter.
Sedan kan man försiktigt svänga plattan och trycka från andra sidan för att plattan skall bli riktigt kompakt. När man känner att ullen har tagit fast, viker man försiktigt ihop plattan och sköljer den i varmt vatten. Man sköljer några gånger och pressar ut allt extra vatten. Sedan slätar man ut plattan på tidningspapper och låter den torka.
Under tiden den torkar kan man rita en modellsula som man klipper ut. Man kan antingen rita runt sin fot eller ta en sula ur en sko och rita runt. Plattan behöver vara torr när man klipper ut sulorna.
När man klippt ut sina sulor fortsätter man med att torrtova. Vi använde oss av madrassbitar som underlag att tova på. Man tovar med tovningsnålen runt kanterna på sulan för att få dem snygga och så kompakta som möjligt. När man är nöjd med sina sulor kan man dekorera dem med en annan färg ull för att göra dem mera personliga. Man använder sig av tunna ull bitar som man tovar fast. Barnen fick släppa loss kreativiteten och dekorera sina sulor och det tyckte de att var roligt! Före man börjar dekorera
är det bra att kolla att man har vänster och höger sula rätt väg.
Vi fick många fina sulor och dessutom varmt och skönt i skorna!
Text och foton: Camilla Särs, Botnia 4H