Veckan före första advent var det dags att plocka fram vår utrustning för ljusstöpning i Malax-Petalax-Bergö 4H. Vi packade med oss en gammal hink, träkäppar, slitna kastruller och for ut till Bergö skola. Där väntade 29 barn i åk 1-6 ivrigt på att få stöpa sitt första ljus.
Vi började med att smälta 30% stearin med 70% parafin för att få den perfekta konsistensen på ljusen. Har man gamla ljusstumpar går det lika bra att smälta dem. Vi smalt ljusmassan i vattenbad. Det gör man genom att ha en kastrull med vatten och i denna sätta en annan kastrull som ligger på vattenytan på den.
Vi hällde kokande vatten i den stora och djupa hinken. Temperatur i hinken ska ligga på 70 grader under hela stöpningen. Uppe på vattnet flyter sedan ljusmassan i ett lager på 2-5 centimeter. För att hålla temperaturen kan sätta hela hinken på en liten elvärmeplatta eller så häller man mycket försiktigt i varmare vatten då temperaturen sjunker. Om vattnet blir för kallt så blir ljusen buckliga och knottriga.
Vi knöt vekegarn på våra träpinnar och i nedre änden satte vi en tyngd så att ljusen skulle bli raka. Som tyngd kan man använda t.ex. en gammal skruv eller mutter. Före barnen började med doppningen fördoppade ledaren veken i bara ljusmassa, så att veken inte skall komma i kontakt med vatten.
Då barnen började så hade det redan tagit mer än en timme med förberedelser och att sedan doppa 30 dopp i turordning med 10 barn så tar åtminstone en timme. Så om du skall stöpa, ta god tid på dej, täck in golven helt, ta på skor och oömma kläder och knixa med knäna i raska dopp. Resultaten blir fantastiska för både stor och liten.
Tålamod och att stå så länge var kanske den största utmaningen, men då vi såg resultaten så var vi mycket stolta. Med klubben i Malax testade vi även att doppa de sista doppen med lite färgämne i och till slut satte vi snöre runtom och stoppar ljusen i tomtesäcken.
Text och bilder: Mia Gull