Lapptop med online tjejträff
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Tjejgrupperna träffas online i Närpes

Närpes 4H har redan i flera år arrangerat omtyckta tjejgruppsträffar för flickor i högstadiet. Varje vecka samlas flickorna från respektive årskurs för att prata om aktuella ämnen, för att umgås och kocka gemensamt mellanmål. I och med Covid-19 pandemin och behovet av social distansering måste man nu tänka om och tjejgruppsträffarna flyttade istället ut på nätet.

Verksamhetsledaren Anki Enqvist och tjejgruppsledaren Isabella Lindegård har nu hållit träffarna för högstadieflickorna online på Zoom och är glada över att kunna erbjuda flickorna denna möjlighet att hålla kontakt.

– Tanken med att ha tjejgruppsträffarna online började med att jag kände att vi inte hunnit diskutera färdigt med flickorna i nian. De står inför nya utmaningar med fortsatta studier, sommarjobb med mera, så det är mycket som de går och funderar på, berättar Anki Engvist.

Den första tjejgruppsträffen online hölls därför med flickorna i nian. Efter små tekniska problem med inloggningar och ljudkvalitet tog diskussionen fart. Det handlade mycket om den speciella situation vi befinner oss i nu, hur distansundervisningen fungerat och andra funderingar flickorna hade. De vanliga tjejgruppsträffarna brukar hålla på en och en halv timme, men den här gången flög två timmar iväg i ett huj.

Rätt snabbt fick Anki känslan av att onlineträffar också var efterfrågade bland de yngre flickorna, så hon och hennes kollega beslöt att testa detta också med de andra årskurserna i högstadiet.

– Det har fungerat överraskande bra faktiskt, flickorna loggar in punktligt och man märker att de är glada att sammanstråla. Det är klart att det inte är riktigt samma sak som vanliga fysiska träffar då den direkta kontakten med ögonkontakt och en kram vid behov saknas, men å andra sidan har flickorna ännu större behov att prata nu då de inte umgås med sina kompisar på samma sätt under skoldagen, menar Anki Enqvist.

Eftersom onlineträffarna varit rätt lyckade och omtyckta av flickorna har Anki och Isabella planer på att fortsätta med dem läsåret till slut om det inte blir möjligt att träffas som vanligt igen innan dess.

Bild: Anki Enqvist
Text: Petra Ingo

Back to top of page