Kimitoöns 4H, med sina rötter i Dragsfjärds Lantbruksklubb (grundat 1938) och Kimito Lantbruksklubbförening (grundat 1955), har under decennier spelat en central roll för barn- och ungdomsverksamheten på Kimitoön. Med 87 aktiva ungdomsmedlemmar och en engagerad verksamhetsledare, fortsätter 4H att erbjuda aktiviteter som främjar kreativitet, företagsamhet och miljömedvetenhet i en tid där sociala medier dominerar.
”Unga säger till mig att de vill bli Youtubers,” berättar verksamhetsledaren Clara Bergström.
Trots dessa moderna ambitioner behåller Kimitoöns 4H en stark koppling till traditionell kunskap som att laga mat från jord till bord. Till viss mån har föreningen ändå anpassat sig till den digitala eran och finns nu representerad på YouTube, där de tillsammans med barnkulturcenter Sagalund delar med sig av förodlingstips och praktiska demonstrationer, som hur man skapar ett trädgårdsland och sätter potatis.
Mat och odling är en hjärtesak för 4H
Kimitoöns 4H organiserar regelbundna träffar för barn i årskurs 1–6, åtta gånger per år, uppdelade på fyra träffar under våren och fyra under hösten. Dessa träffar inkluderar aktiviteter som bakning, matlagning, och naturutflykter.
”Djuraktiviteter är alltid populära oavsett väder, men det är en utmaning att arrangera dem så ofta som barnen skulle vilja” säger Clara.
4H på Kimitoön är starkt förknippat med matlagnings- och bakningsklubbar, en tjänst som de också erbjuder kommunen genom Finlandsmodellen. Träffarna hålls i olika lokaler, inklusive scoutstugan vid Kimito skola och handarbetssalen vid Västanfjärds skola.
Uppmuntrar företagsamhet och miljötänk
Föreningen spelar en viktig roll i att erbjuda kreativ fritidsverksamhet som uppmuntrar barn till företagsverksamhet. Under sommaren får barnen möjlighet att förverkliga sina egna projekt inom områden som trädgård, matlagning, djurskötsel och hushållsarbete. Detta initiativ syftar till att uppmuntra till hållbart lärande genom praktiska uppgifter.
Kimitoöns 4H har även ett starkt fokus på miljömedvetenhet. ”Vi pratar om produkterna vi använder på träffarna, varför korta transportsträckor är bättre, vad är rena livsmedel och hur man sorterar avfall,” säger Clara. Målet är att lyfta fram de positiva aspekterna av miljötänk utan att skapa ångest hos de unga deltagarna.
Från jord till bord med skolträdgården
Ett långvarigt samarbete med Sagalunds museum och barnkulturcenter berikar 4H-verksamheten ytterligare. Muséet har en lång tradition av skolträdgårdsverksamhet, där Clara sedan många år tillbaka fungerar som skolträdgårdsledare. Första- och fjärdeklassare träffas två gånger på våren för att förodla och så grönsaker, som sedan växer under sommaren och skördas på hösten. Skolträdgårdens säsong avslutas varje år med en skördemiddag tillsammans.
Kimitoöns 4H samarbetar också med kommunen och lokala bönder genom säckinsamlingen Rejäl Handling, vilket ytterligare förstärker föreningens förankring i lokalsamhället.
Trygga vuxna behövs nu och i framtiden
Trots att barnantalet på Kimitoön ser ut att minska, är Kimitoöns 4H optimistiska inför framtiden. ”Trygga vuxna som kan bekräfta barn och tonåringar blir kanske ännu viktigare i framtiden,” säger Clara. Föreningen strävar efter att erbjuda jordnära och pedagogiska aktiviteter som är meningsfulla och nyttiga.
4H välkomnar alla, oavsett om man är praktiskt eller teoretiskt lagd, och arbetar med en låg tröskel för deltagande.
Så här sätter man potatis:
Artikelserien ’4H möter 4H’ är en del av Fs4H:s 95 årsjubileum där vi synliggör våra 4H-föreningar och dess eldsjälars arbete. Läs mer om jubileumsaktiviteterna här.
Text: Malin Vesterback