Fiskeskolan inom Finlands svenska 4H
4H Fiskeskolan är ett utbildningsprojekt som stärker barn och ungas hållbara lärande genom att ge dem nya upplevelser och praktiska kunskaper inom fiske och de blåa näringarna.
Fiskeskolan bidrar starkt till barn och ungas delaktighet och påverkan för såväl hållbar landsbygdsutveckling, som fiskerinäringens framtid.
Genom Fiskeskolan integreras hållbarhetsarbete som en naturlig del av 4H verksamhet, där deltagarna får praktiska färdigheter i vård av vattendrag, hantering av fisken som råvara och tillämpning av allemansrätten till havs. Projektet ökar de ungas kännedom om det lokala fiskebeståndet, främjar sjömanskap och stärker deras kunskap om hållbar fiskanvändning.
4H Fiskeskolan förverkligas med stöd av Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden EHFVF.
Fiskeskolan bygger på erfarenheterna från Ålands 4H:s pilotprojekt ”Nappat å lagat.” Erfarenheterna från Åland bekräftade att det finns ett starkt intresse bland unga för fiske och matlagning med fisk. Genom Fiskeskolan strävar vi efter att sprida dessa positiva erfarenheter till hela Svenskfinland och främja livskraftig landsbygdsutveckling genom ökat engagemang för fiskenäringen och fisk som resurs bland ny generation.
Fiskeskolan ger barn och unga möjlighet till djupare förståelse och nya insikter i hållbart fiske genom:
- Aktuell information om det lokala fisketillståndet och olika fiskarter
- Praktiska övningar i hantering av olika fiskeredskap.
- Besök av yrkesfiskare och aktiva inom de blåa näringarna
- Övningar i fiskevård och bevarandet av vattenekosystem
- Aktiviteter kring tillredning och användning av fisk som råvara
Fiskeskolan ger ringar på vattnet
Det råder en tydlig och växande samhällelig och ekonomisk efterfrågan på utbildning för unga människor kring hållbart fiske, olika fiskarter och fiskenäringen. Denna behovsanalys grundar sig dels i minskande praktiska färdigheter och vardagskunskap bland ungdomar, inklusive förmågan att tillaga hälsosam mat. En ökande avsaknad av denna grundläggande kompetens kan potentiellt leda till en minskad allmänbildning i samhället, särskilt när det gäller tillagningsprocessen för näringsrika livsmedel som fisk – en inhemsk och hållbar källa till protein och andra essentiella näringsämnen.
Finlands svenska 4H breddar aktivt sin verksamhet till de blåa näringarna för att möta dessa utmaningar och främja en bredare förståelse för fiskets mångfacetterade roll. Genom att öka medvetenheten bland unga om fiskets vikt som en central ekonomisk, miljömässig och kulturell resurs strävar vi efter att skapa en grund för hållbarhet inom fiskenäringen. Vårt mål är att förmedla relevant kunskap som inte bara inkluderar hållbart fiske utan även integrerar aspekter som berör fisken som en näringskälla och dess betydelse för samhället.
Genom Fiskeskolan siktar vi på att inspirera unga människor att engagera sig i och ta ansvar för hållbara praxis kring fiske. Genom att främja kunskap och förståelse för det marina ekosystemets komplexitet och vikten av att bevara balansen i vattenresurserna, strävar vi efter en ansvarsfull och långsiktig hantering av dessa resurser.
Genom Fiskeskolan fostrar vi en generation av unga som inte bara är medveten om fiskets centrala roll, utan även engagerad i att säkerställa dess hållbarhet för framtida generationer.
Inom 4H skapar vi en känsla av att var och en som individ kan påverka, och vi anammar ett praktiskt förhållningssätt till ungas klimatoro. Fiskeskolan är ett sätt att stärka barn och ungas lärande i hållbar utveckling och stöda aktivt medborgarskap, vilket samtidigt skapar ringar på vattnet lokalt.
Läs mer:
Fs4H: 4H-föreningarnas fiskeaktiviteter i sommar och höst lägger grund för nytt läromaterial
Fiskeritidskrift: 4H Fiskeskolan ska inspirera barn och unga till fiske
MER INFORMATION
Malin Vesterback, projektledare Fiskeskolan
malin.vesterback@fs4h.fi
tel. 050-5296323