Matskolor ordnas av både svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet. I sommar arrangeras 20 matskolor på svenska. Temat för årets matskolor är närmat.
4H-föreningarna förverkligar matskolorna som 4–5 dagars dagsläger. Matskolorna hålls under sommarlovet och erbjuder rolig och lärorik sysselsättning för hundratal barn. Många ungdomar får värdefull arbetserfarenhet som hjälpledare på matskolorna.
-Matskolan är en lärorik upplevelse, och det känns värdefullt att vi i dessa tider kan erbjuda barnen sysselsättning under sommarlovet. Matskolorna ger dessutom många ungdomar en jobbmöjlighet, konstaterar Harriet Sundholm, HR-ansvarig på Finlands svenska 4H
Matskolorna riktar sig till barn i åldern 8–12 år, barnen lär sig matlagning, om hälsosam närproducerad mat och matens väg från jord till bord. Till programmet hör också ett bondgårdsbesök, lek och rörelse och en gemensam familjemiddag.
Anmälningen till årets matskolor öppnas måndagen den 1 mars klockan 10. Matskolorna och anmälningsformulären hittas på Matskolans sajt: https://matskolan.fi/anmalan/
– I elevenkäten som utförts i kommunerna framgår att matlagning är ett av barnens hobbyönskemål. Intresset syns också i matskolorna, de fylls med ivriga kockar från år till år, berättar Marika Sarha, utbildningschef på Suomen 4H-liitto.
Svenskspråkiga matskolor arrangeras på följande orter: Lovisa, Borgå, Sibbo, Helsingfors, Ingå, Raseborg, Kimito, Pargas, Kristinestad, Närpes, Korsnäs, Malax, Korsholm, Vörå, Nykarleby, Pedersöre, Larsmo, Kronoby och Terjärv.
Närmat temat på årets matskolor
På sommarens matskolor sätts i år extra fokus på mat producerad och förädlad i den egna regionen. Den närproducerade maten kan variera mellan matskolorna beroende på vad som produceras i de olika regionerna, så man kan bra säga att varje matskola är unik.
– Närproducerad mat är ett tema som ligger helt rätt i tiden. Närmat främjar den regionala matkulturen, ger arbete och utkomst åt lokala företagare, gynnar den lokala ekonomin och ger ett mervärde till handelns och restaurangers sortiment. Dessutom ger närproducerade råvaror ett ansikte till producenten bakom maten, framhåller SLC:s kommunikationschef Mia Wikström.
Matskolorna samarbetar med lantbrukarnas intresseorganisationer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC och centralförbundet för lant och skogsbruksproducenter, MTK. För SLC har Matskolan redan från starten varit ett mycket viktigt och uppskattat samarbetsprojekt. För lantbrukarna är det oerhört viktigt att barn får möjlighet att bekanta sig med matens ursprung och matens väg från jord till bord. Genom gårdsbesöken får barn på ett konkret sätt möjlighet att med alla sinnen uppleva varifrån maten kommer och hur finländska lantbrukare odlar växter och sköter om husdjur som ger oss högklassiga råvaror.
Tilläggsuppgifter:
Harriet Sundholm, HR-ansvarig, Finlands svenska 4H, 040 7713134
Nora Backlund, T.f. kommunikatör Finlands svenska 4H, 044 0797079
Marika Sarha, Utbildningschef, Suomen 4H-liitto, 044 7830302