4H erbjuder kurshelhet med arbetslivsfärdigheter i fokus featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter

4H erbjuder kurshelhet med arbetslivsfärdigheter i fokus

Körkortet till arbetslivet-kursen förbereder unga inför arbetslivet. Efter genomförd kurs har deltagarna fått goda färdigheter att söka, och ta sig an sommarjobb.

För många unga innebär våren sommarjobbssökande, men att söka sitt första sommarjobb kan kännas svårt. 4H-föreningarna erbjuder skolgrupper kursen Körkortet till arbetslivet, som ger unga värdefull kunskap inför arbetslivet.

Frågor är många när man första gången söker ett jobb – vad är en lön, hur skriver man en meritförteckning och vad innebär egentligen en arbetsintervju. Under kursen varvas praktiska övningar med teori och via olika rollspel övar deltagarna kundservice och hantering av utmanande kundsituationer.

Elever gör arbetsuppgifter
Årskurs nio i Ådalens skola i Kronoby inledde vårterminen med att lära sig arbetslivsfärdigheter. Bild. Mona Ahlsved

 

I Kronoby har Mona Ahlsved, verksamhetsledare i Botnia 4H, nyligen avslutat körkortet till arbetslivet – kursen för årskurs nio i Ådalens skola. Samarbetet med den lokala Hem och skola-föreningen möjliggjorde att kursen kunde erbjudas alla nionde klassister i kommunen. ”Det var glädjande att se hur ungdomarna aktivt deltog i kursen och förstod vikten av att behärska kunskaperna”, berättar Mona om vårens första kurs.

Körkortet till arbetslivet- kursen ingår i 4H-akademins utbud av kurser som validerats för studiepoäng. Efter godkänd kurs får deltagaren ett kursintyg med en rekommendation om 0,5 studiepoäng. Läs mer om 4H-akademin och kurser på www.fs4h.fi/4hakademin.

 

Uppslag från arbetsbok

Back to top of page