Små tomatplantor i en plastburk
Publicerad | i Aktivitetstips, Odling

Odla tomat

Nu när dagarna har blivit längre är det ett ypperligt tillfälle att så frön för att kunna plantera ut i sommar. Denna gång ska ni få tips på hur man odlar tomater, men tipsen lämpar sig även för sådd av andra frön.

Såtid

Tomater tar ganska god tid på sig från sådd till skörd, ca 4 månader beroende på sort och odlingsförhållanden. Idealet vore alltså att så i februari-mars för att kunna plantera ut i början på sommaren när risken för frost är över, men då behövs tilläggsbelysning. Dessutom hinner plantorna bli rätt stora innan utplantering så det kan bli problem med utrymme. Därför är mars-april kanske bättre tidpunkt för många när dagarna är längre och ett ljust fönster räcker utan tilläggsbelysning. Skörden blir lite senare, men en senare sådd gör ändå plantan skördemogen lite tidigare än en tidig vintersådd.

Val av sorter

Plantor som ger små tomater, såsom körsbärstomater och ampeltomater, ger en lite tidigare skörd än vanliga tomater. I dagens läge finns det även andra sorter som ger tidigare skörd och där plantan dessutom är småvuxen, så kallade dvärgsorter (”dwarf”) som lämpar sig att plantera ut i stora krukor om man inte har möjlighet att plantera dom direkt i en jordbädd. Perfekt för dig som vill odla på balkong alltså! Fundera ut vilken typ av tomater du vill ha, små eller stora tomater, gula, röda, strimmiga, användningsändamål, ja det finns massor att välja på!

Sådd

Ta till exempel en tom plastlåda som det varit kött i och tvätta ur den. En tom ask för vindruvor eller körsbärstomater funkar också fint, då har du locket kvar som funkar som ett växthus. Dock har de hål i botten, så ställ asken på ett fat eller en bricka. Fyll lådan med såjord, välj en enkom såjord. Vanlig blommylla innehåller oftast för mycket näring för de små plantorna och jorden är väl tung, när såjorden däremot har en hög torvhalt. Jämna till jordytan riktigt lätt med fingrarna och vattna försiktigt eller duscha över jordytan med en spraykanna. Så fröna ganska glest med ca 2-3 cm mellanrum. Kom ihåg att märka eller göra skyltar på vad du sått, speciellt viktigt om du odlar flera sorter. Glasspinnar funkar bra eller klippta remsor av plastaskar från t. ex. smöraskar. Täck sådden med plast (t ex färskfolie) med hål i. Ställ sådden ganska varmt, runt 20 grader eller gärna mer. När fröna grott, vilket tar ungefär 1-2 veckor, tas plasten bort. Då kan plantorna stå en aning svalare men ljust. Kolla småplantorna dagligen och använd helst en spraykanna att duscha över plantorna med, använder du vattenkanna så var försiktig så att du inte dränker småplantorna. Plantorna ska inte torka ut men inte heller stå för blött, för mycket vatten gör att plantorna ränner iväg och blir långa men klena. Det första bladparet som kommer upp kallas hjärtblad och de ser ganska lika ut på olika växter. Följande bladpar kallas karaktärsblad och de är alltså typiska för växtsorten, då syns det tydligt att det är tomater som växer upp.

Vid omskolning, fyll bottnen på en ca 10 cm kruka med jord och lägg tomatplantan försiktigt i krukan, se till att hela rotsystemet kommer med.
Omskolning

När plantorna har utvecklat hjärtbladen och 1-2 par karaktärsblad är det dags att plantera om, dvs att skola om dem. Fyll en lagom stor kruka (ca 10 cm) till hälften med jord, lossa en tomatplanta försiktigt så att hela rotsystemet kommer med och lägg ner den i krukan. Fyll med jord runt plantan och packa jorden runtom med lätta fingrar. Sätt plantan så djupt i krukan att endast bladen är ovanför jordytan, nya rötter kommer då att bildas längs med stammen som är under jord. På detta sätt får du kraftigare plantor. På samma sätt gör man även när man skolar om t ex paprika och chili. Däremot gurka ska man absolut inte plantera djupare vid omskolning, eftersom de kan drabbas av rothalsröta och ruttna bort. Ungefär två veckor efter omplantering är det dags att ge näring. Ska du fortsätta odla dina tomater i krukor så behöver de skolas om ännu en gång i större krukor. Mindre busk- och ampeltomater behöver krukor som rymmer 5-10 liter, medan större tomatsorter behöver uppemot 20 liters krukor.

Omskolad tomatplanta i plastkruka
Fyll på med jord runt plantan och tryck till jorden med lätta fingrar. Vattna försiktigt eller duscha med en spraykanna.
Avhärdning, utplantering och skötsel

Innan utplantering, avhärda plantorna några timmar per dag i åtminstone några dagar. När temperaturen hålls runt 8 grader eller mer kan du sätta ut tomatplantorna i växthus, uppefter en vägg eller annan skyddad, solig plats. De flesta busk- och ampeltomater behöver inte tjuvas, dvs ta bort sidoskott som kommer i grenvecken. Däremot på storväxta plantor behöver dessa tas bort för att ge mera kraft åt plantan att orka producera tomater. Från sådd till skörd får man räkna med ungefär 4 månader, beroende på sort och växtförhållanden. Kom ihåg att vattna och ge näring regelbundet under hela sommaren. Lycka till!

Text och bild: Petra Sundholm, Korsnäs 4H

 

Back to top of page