Ingen är för liten för att kocka på! Startskottet för Kocka på-kampanjen går måndagen den 29 augusti. Då visas musikvideon Kocka på! i BUU-klubben, och kampanjens två nya programserier Kocka på med Bärtil och Isa Gris & Micke på Strömsö publiceras på Barnens Arena.
Kocka på!-kampanjen handlar om matglädje och om att uppmuntra pedagoger, föräldrar och barn till att smaka på och laga mat på ett roligt och lekfullt sätt. Kampanjen är en fortsättning på Folkhälsans och Svenska Yles Hoppa på!-kampanj som sprider tips på roliga sätt att röra på sig. Kocka på-kampanjen bjuder in alla i köket!
Kocka på är ett samarbete mellan Finlands svenska 4H, Marthaförbundet, Svenska Yle och Folkhälsan. Vi riktar oss till både hemmen och till alla svenskspråkiga daghem och eftis i Finland. Vi har alla något att vinna på att ge våra barn positiva måltidsupplevelser.
– Med kampanjen Kocka på! vill vi visa exempel på ett lekfullt sätt att förhålla sig till mat, säger Monica Vikström-Jokela, som står för tv-seriernas manus och personregi. Alltför ofta närmar man sig frågor om kost med rynkad panna. Via lek och experiment blir det lättare att väcka barns intresse för mat, och samtidigt blir de mer mottagliga för information.
– Den gemensamma måltiden är en viktig del av vår vardag. Att äta tillsammans har positiva effekter på vår hälsa och genom att tillreda mat tillsammans, blir även vardagssysslorna en rolig gemensam stund för hela familjen, säger Ann-Louise Ahrenberg, projektkoordinator för Marthaförbundets projekt Tack för maten!
Kampanjen berör många olika frågor: Vad är det bra att äta ofta och vad är det klokt att bara äta ibland? Vågar du testa på nya smaker? Hur kan vi göra det trevligt att äta tillsammans?
Alla svenskspråkiga daghem, förskolor och eftis i Finland får ett Kocka på-material skickat till sig i höst. Häftet består av allt från enkla recept som man kan göra på daghem/eftis till dukningstips och sinnesövningar. Tanken är att häftet ska inspirera pedagoger och barn till ett riktigt smakäventyr!
– Vi hoppas att tröskeln till att arbeta med måltidspedagogik sänks, det behöver inte vara invecklat att arbeta med mat och framförallt ska pedagogerna inte låta sig avskräckas av hygienkraven, säger Susanna Strandback, näringsterapeut på Folkhälsan.
– Våra matvanor utvecklas redan i barndomen. Genom att låta barnen bekanta sig med och smaka på färska inhemska grönsaker och råvaror lär sig barnen hälsosamma matvanor inför framtiden, säger Petra Ingo, informatör på Finlands svenska 4H.