Matskolan medverkar på Delikatessernas Finland featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter

Matskolan medverkar på Delikatessernas Finland

Matskolan för barn deltar i Delikatessernas Finland på Helsingfors järnvägstorg 18-20.8. På Matskolans avdelning får barnen lära sig hur man tillreder en smaklig grönsakssoppa. Barnen får bekanta sig med säsongens grönsaker, känna på dem och skära upp ingredienserna till soppan.

Under sommaren har hundratals barn bekantat sig med grönsakernas värld på matskolorna runtom i Finland. På matskolorna som arrangerats av 4H-föreningarna har barnen tillsammans tillrett grönsaksrätter, prövat på nya smaker och bekantat sig med matens ursprung.

– Grunden till och intresset för hälsosamma matvanor skapas redan som barn. På matskolorna uppmärksammar vi speciellt de gemensamma måltiderna och de lätta recepten, med vars hjälp barnen själv kan tillreda mat, säger utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm från Finlands svenska 4H.

Grönsakerna hör till hälsosamma mellanmål

– Nu när skolorna börjar är det igen dags att påminna barnen om betydelsen av hälsosamma mellanmål. Grönsakerna är en viktig del av hälsosamma mellanmål, säger ledaren för ungdomsarbetet, Marjaana Liukko från Suomen 4H-liitto.

Vid sidan om skördesäsongens grönsaker finns det i Finland ett brett urval av frysgrönsaker av bra kvalitet. Ingredienser till hälsosamma mellanmål finns att tillgå året om.

– På matskolorna har vi sett att de här sakerna inte är fast i åldern. Mellanmål och hela måltider trollas fram av såväl yngre som äldre barn. Bara vi vuxna kommer ihåg att inspirera, uppmuntra och hjälpa barnen att komma igång, konstaterar Liukko.

Vad är matskolan?

Matskolan, som arrangeras av 4H-föreningarna, är ett 4-5 dagars dagsläger för 8-12-åriga barn, där barnen får uppleva matglädje med alla sinnen, besöka en bondgård och njuta av att röra på sig. Under sommaren har 900 barn kockat på matskolorna.

Grunden för matskolorna ligger i de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer ”Tillsammans kring matbordet”. Mer information om verksamheten, www.matskolan.fi.

Matskolan – Ruokakoulu -projektets samarbetsparter inom teman grönsaker och fisk, är Apetit Abp, Inhemska Trädgårdsprodukter rf., Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet, producentorganisationerna SLC och MTK, Föreningen Matinformation rf samt Centralförbundet för Fiskerihushållning och Pro Fisk rf.

Kom och bekanta dig med matskolan på Matglädje-avdelningen på torsdag 18.8.2016 kl. 16.00-20.00, fredag 19.8.2016 kl. 11.00-20.00 och lördag 20.8.2016 kl. 10.00-19.00.

Tilläggsinformation:

Harriet Sundholm
040 771 3134

Utbildnings- och utvecklingsansvarig
Finlands svenska 4H

Petra Ingo
043 824 8703

Informatör
Finlands svenska 4H

Back to top of page