munk och serpentiner
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Recept

Färska munkar till vappen

Gör egna färska munkar till vappen tillsammans med familjen. Kom ihåg att vara försiktig och ha med någon vuxen då du friterar munkarna i den heta oljan.

Du behöver:

  • 50 gr färskjäst (eller en påse torrjäst)
  • 5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • Ca 16 dl vetemjöl (ca 1 kg)
  • 150 gr smält smör (eller 1,5 dl t.ex. flytande Oivariini)

Till fritering:

  • 2 pkt kokosfett, eller 1 liter rypsolja

På ytan:

  • Fint socker, kan blandas upp med lite kanel som ger god smak.

Du behöver också ha:

  • stor skål
  • decilitermått
  • träslev
  • hålslev
  • tjockbottnad kastrull eller gryta
  • hushållspapper

Gör så här:

  1. Blanda jästen i handvarm mjölk.
  2. Tillsätt 2 ägg, socker, salt, kardemumma och en del av mjölet. Tillsätt resten av mjölet lite i taget  så att degen till slut lossnar från kärlet. Tillsätt till sist resten av det smälta smöret.
  3. Låt degen jäsa till dubbelt så stor på varmt och dragfritt ställe.
  4. Baka ut munkringlor och placera ut på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Hetta upp oljan eller kokosfettet i en tjockbottnad kastrull. Oljan skall vara het 170-180 grader. Kolla värmen med en stekmätare och låt den inte bli för het. Det är viktigt att ha kastrullens lock till hands ifall oljan blir för het. Ha alltid en vuxen med som kan hjälpa till med friteringen, så att det inte händer några olyckor!
  6. Fritera några munkar i taget 2-3 minuter sida. Lyft upp munkarna med en hålslev på hushållspapper.
  7. Rulla munkarna då de är varma i socker eller kanelsocker, man kan också ha sockret i en papperspåse.

fried foods

Lycka till och glada vappen!

Text och bild: Anki Nyberg

Back to top of page