Vallmogifflar, granola och smoothie på ett bord
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Recept

Gifflar och smoothiebowl med bär, frukt och granola

Gifflar med vallmofrön
Degen innehåller ägg och mjölk så det är en deg som är riktigt saftig och i slutet av baket ska smält smör ner i degen vilket gör att brödet blir riktigt rikt. Går både att kalljäsa gifflarna eller att grädda med en gång.

Ingredienser
15 g jäst
2 msk flytande honung
2,5 dl mjölk (jag valde mandelmjölk)
500 g vetemjöl, ca 7,5 dl
1,5 tsk salt
1 ägg
50 g smör
1 ägg
vallmofrön

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och ringla över honung. Värm mjölken till fingervarmt, 37° och häll i bunken. Rör för att lösa upp jästen och honungen. 2. Tillsätt, salt, mjöl och ägg och knåda till en deg. Smält smöret, häll över degen och knåda in smöret i degen.
3. Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
4. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kvala degen till en stor cirkel, 40-50 cm i diameter.
5. Skär rakt över ytan så trianglar bildas, som tårtbitar. Rulla ihop triangeln från basen mot toppen. Böj lite lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
6. Lägg på en duk och låt jäsa i 20 minuter eller i kylskåp över natten.
7. Sätt ugnen på 225°, varmluft. Vispa ihop ägget lite lätt, pensla gifflarna och strö över vallmofrön. Har gifflarna kalljäst över natten får de stå i rumstemperatur i 30 minuter innan de åker in i ugnen.
8. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Ska bli lätt gyllene och prova med sticka så de inte är fuktiga inne i. Låt svalna på galler.

Serveras med smör, ost och varför inte marmelad.

Smoothiebowl med bär, frukt och granola

2 skivade bananer
1 dl blåbär, 1 dl vinbär, 1 dl jordgubbar (eller andra bär)
2 ½ dl mandelmjölk
1 kiwi

Till garnering
ätbara blommor (kan uteslutas)
½ dl kokosflagor
Hallon, jordgubbar, vinbär, etc.

Recept på granola
Det blir lite mer granola än vad som behövs till servering, men förvara den i en lufttät burk och använd en annan gång.

Ingredienser
3 msk kokosolja
4 msk lönnsirap
100 g havregryn
50 g flagad mandel
50 g pekannötter, hackade
2 msk solrosfrön
½ tsk salt

Gör så här:
1. Värm ugnen till 160°.
2. Smält kokosolja och lönnsirap i en liten kastrull, rör ihop.
3. Lägg alla andra ingredienser i en skål, häll över kokos- och lönnsirapsblandningen och rör om väl så att allting täcks.
4. Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt och baka i ugnen i 30 minuter eller tills blandningen är gyllene. Rör om då och då.
5. Låt svalna.
6. Spara 1 ½ dl av granolan till servering och lägg resterande i lufttät burk.
7. Blanda allt till smoothien och häll upp i en kanna. Servera i små portionsskålar.
8. Strö granola runt i en ring och dekorera enligt tycke och smak.

Smaklig måltid!

Text och foto: Harriet Sundholm

Back to top of page