nystekt våffla med sylt och grädde
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Recept

Frasiga våfflor

Våfflor är enkla att göra själv och jätte goda. De passar bra både som mellanmål och efterrätt.

Du behöver:

  • 3 dl vetemjöl 
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver och 
  • 1/2 tsk salt
  • 100 gr smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg

Gör så här:

Blanda ihop 3 dl vetemjöl, 1 msk strösocker, 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 1/2 tsk salt ihop i en skål. 

Smält 100 gram smör i en kastrull på spisen eller i micron i en skål som lämpar sig för micron. Vispa ner smöret i mjölblandningen. 

Häll 2 dl mjölk i mjölblandningen och knäck i  1 ägg Vispa slätt för att få bort mjölklimpar. Tillsätt ytterligare 2 dl mjölk och vispa slätt.  

Låt smeten stå och vila en stund, åtminstone 10 minuter. 

Värm upp våffeljärnet och pensla lite smör på båda stekytorna. Häll lagom mängd smet i våffeljärnet, tänk på att smeten sväller.  Häller du för mycket, så rinner smeten ner för kanterna och tjocka våfflor blir inte så frasiga. 

Grädda våfflorna lagom gyllene och servera dem helst genast. Annars kan man lägga dem på galler i ugnen på 75°C tills servering.  På samma sätt kan man värma upp våfflor som lämnar över. Servera gärna med sylt eller bär och vispad grädde, mums!

Text och bild: Petra Sundholm, Korsnäs 4H

 

Back to top of page