När palsternackan som vi känner igen från köksträdgårdar förvildat sig blir det en invasiv art man vill bekämpa. Vilda palsternackan förekommer främst i Åboland, och i Pargas har den tagit över stora områden.
I Pargas 4H vill man vara med och bekämpa palsternackans framfart för att rädda den ursprungliga floran med vildblommor som till exempel blåklockor och prästkragar. Förutom att den vilda palsternackan tagit över områden där det ursprungligen växt vilda blommor kan växtsaften från bladen orsaka stora brännblåsor. I värsta fall lämnar det bestående ärr eller eksem, speciellt då huden samtidigt utsatts för solljus.
Via 4Hs arbetsförmedling är 4H-ungdomar i Pargas delaktiga i samhällets gemensamma intresse att bekämpa växten från vägrenar i kommunen. Privatpersoner och företag kan beställa bekämpning av den vilda palsternackan av 4H, beställaren kan själv ange var den vill att ungdomarna ska arbeta med bekämpningen.
Pargas stad stöder 4H-föreningen med utlåning av verktyg, och säckarna med palsternacka får lämnas in till stadens depå. Det är effektivast att bekämpa dem innan de hinner fröa, genom att försiktigt klippa av frökronorna med sekatör.
Bekämpningen av vild palsternackan har sysselsatt bland annat Cevin och Elmer (i bild) i sommar, men verksamhetsledare Susanne Nyman säger att det finns mera arbete för unga med palsternackan i vår.
Text och bild: Susanne Nyman och Nora Backlund