Unga sysselsätts och får värdefull arbetserfarenhet via 4H featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter, Press

Unga sysselsätts och får värdefull arbetserfarenhet via 4H

4H-föreningarna erbjuder 14 år fyllda ungdomar möjlighet att bekanta sig med arbetslivet och träna viktiga arbetslivsfärdigheter. Via 4H:s arbetspooler kan den unga få sitt första sommarjobb och tjäna egna pengar. Att få prova på olika sorters jobb kan också underlätta att hitta den bransch man tycker om och vill studera i framtiden.

Våren och sommaren är högsäsong för arbetsförmedlingen. Många behöver hjälp med trädgårdsarbeten, underhåll eller olika hushållssysslor efter vintern vilket är passande uppdrag för arbetspoolernas unga. Arbetsuppdragen kan variera från enskilda projekt till regelbundna arbetstillfällen. Det här är ett utmärkt sätt att stöda lokala unga samtidigt som man får projekt i hushållet genomfört.

Ann-Katrin Enqvist verksamhetsledare för Närpes 4H lyfter fram att många unga sökt sig till föreningens arbetspool ”Sydpolen” i år.  Corona situationen har ställvis ökat oron att hitta ett sommarjobb, och efter perioder av distans-undervisning finns ett stort behov bland unga att få komma ut i samhället och göra något praktiskt. ”Här finns många arbetsvilliga ungdomar, både nya och sådana som redan varit med i Sydpolen några år, som är redo att ta itu med olika uppdrag,” berättar Ann-Katrin Enqvist.

4H-föreningarnas ungdomar anlitas för varierande jobb. Maria Lill-Smeds verksamhetsledare för Borgå 4H konstaterar att många vill ha hjälp med att rada ved nu på våren. Ungdomarna i Tjänsteringen i Borgå jobbar med olika trädgårdsarbeten så som att kratta och klippa gräs. Målningsarbeten eller inoljning av terrasser och trädgårdsmöbler är också lämpliga uppdrag för unga. “För tillfället tar vi inte emot inomhusarbeten p.g.a. coronan, men hoppas att snart kunna göra det igen.” fortsätter Maria Lill-Smeds.  Då blir det aktuellt med t.ex. att tvätta fönster och städa.

I Pargas har också staden anlitat 4Hs arbetsförmedling och Susanne Nyman verksamhetsledare för Pargas 4H välkomnar gärna fler unga till arbetspoolen. För tillfället ser Nyman ett ökat utbud av arbetsuppdrag för tvåspråkiga ungdomar.

För hushåll och företag är det enkelt och smidigt att erbjuda små jobb åt lokala ungdomar via 4H:s arbetspooler. 4H-föreningen tar emot jobbuppdragen, förmedlar jobben till ungdomarna, fakturerar kunden för utfört arbete och betalar lön åt ungdomen. Ungdomarna är också försäkrade via 4H-föreningen.

Kontaktuppgifter till 4H:s arbetspooler hittas på www.fs4h.fi/hjalpivardagen.

I 4H:s sysselsättande verksamhet får den unga bekanta sig med arbetslivets spelregler, allt från hur man bemöter kunden, till att redovisa för arbetstimmar och lämna in skattekort för utbetalning av lön. Förutom en introduktionskurs kan ungdomarna också välja att gå förberedande kurser i bland annat trädgårdsskötsel, barnpassning, skogsarbeten, städning och hundskötsel.

 

Tilläggsuppgifter:

Camilla Wahlsten, verksamhetsledare, Finlands svenska 4H, Phone number040-5636127,

Nora Backlund, t.f. Kommunikatör, Finlands svenska 4H, Phone number044-0797079,

Back to top of page