Unga lära sig om arbetslivet genom att göra olika småjobb i lokal samhället featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter, Press

Unga lära sig om arbetslivet genom att göra olika småjobb i lokal samhället

4H-föreningarna runt om i Svenskfinland hjälper unga som fyllt 14 år att ta de första stegen mot arbetslivet genom att erbjuda introduktionskurser, handledning och små jobbuppdrag hos privata hushåll och lokala företag.

4H-föreningarna tar emot olika jobbuppdrag och förmedlar jobben till ungdomarna. Nu på våren är det speciellt fönstertvätt och olika trädgårdsarbeten och servering vid studentfester som är aktuella. På sommaren är det gräsklippning, bevattning av planteringar, vedstapling och andra utesysslor som sysselsätter ungdomarna.

– Arbetspoolen gör det enkelt att få hjälp till bland annat åldrande föräldrar samtidigt som man stöder ungdomars arbetslivsutveckling, alla vinner, konstaterar Kati Källman, verksamhetsledare för Korsholms 4H som nyligen tagit över kommunens Arbetspool.

I 4H:s sysselsättande verksamhet får den unga bekanta sig med arbetslivets spelregler, allt från hur man bemöter kunden, till att redovisa för arbetstimmar och lämna in skattekort för utbetalning av lön. Förutom en introduktionskurs kan ungdomarna också välja att gå förberedande kurser i bland annat trädgårdsskötsel, barnpassning, skogsarbeten, städning och hundskötsel.

Ungdomarna gillar att jobba

Jesper Finne, 15 år, har jobbat via 4H:s arbetspool Sydpolen i Malax i lite över ett år. Han har både städat, hjälpt till på kalas och jobbat med olika utomhusjobb. Mest gillar han lite tyngre jobb och då han får jobba tillsammans med någon annan.

– Jag tycker det är enkelt och intressant att jobba via Sydpolen. Det är trevligt att ha någonting att göra på fritiden och bevisa att jag kan göra saker och ta ansvar, berättar Jesper.

Egen inkomst

Förutom viktig arbetserfarenhet får ungdomarna också lön för sitt jobb. I fjol förmedlade 4H-föreningarna i Svenskfinland arbete åt ungdomar motsvarande 1,62 årsverken och närmare 40 000 euro i utbetalda löner.

Kontaktuppgifter till 4H:s arbetspooler hittas på här.

Finlands svenska 4H är en barn- och ungdomsorganisation med cirka 4000 medlemmar i Svenskfinland. I verksamheten aktiveras barn och ungdomar, stärks den sociala kompetensen och färdigheterna för arbetslivet, samt väcks intresse för landsbygden. I 4H lär vi genom att göra.

Tilläggsinformation:

Petra Ingo Informatör, Finlands svenska 4H, 043 824 8703, 

Back to top of page