Österbottens kaninhoppare firade kaninåret 2023 featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Österbottens kaninhoppare firade kaninåret 2023

Österbottens kaninhoppare (ÖBKH) bjöd i lördags sina unga medlemmar på avslutningsträff med tårta, frågesport och utmärkelser. Ett 15-tal kaninhoppare från regionen kom för att fira det gångna kaninåret tillsammans i Vasa.

Österbottens kaninhoppare är en klubb inom Finlands svenska 4H, som samlar barn och unga och unga vuxna med kaninintresse. Det ordnas kaninklubbar, hoppuppvisningar, träningar, läger och olika tävlingar runt om i Österbotten i samarbete med 4H-föreningarna.

Ledarna i ÖBKH Frida Åbacka, Alma Westerlund och Maja Henriksson, höll i trådarna för avlutningsträffen med stöd av verksamhetsledare Anki Enqvist från Närpes 4H-förening.

Maja Henriksson, Anki Enqvist, Alma Westerlund och Frida Åbacka.

ÖBKH är ett fint exempel på konceptet ”4H-unga för 4H-unga” där klubbledarna utvecklar, planerar och förverkligar verksamheten, samtidigt som de växer som i ledarrollen.

4H Närpes fungerar i dagsläget som moderförening för Österbottens kaninhoppare.

– Det är otroligt att se hur kaninhoppandet har växt under Frida, Alma och Majas dynamiska ledning. Jag är riktigt stolt över ÖBKHs verksamhet, säger Anki.

Det är aldrig för sent att börja med kaniner

Anki kan intyga att kaninintresset är en passion för såväl barn som vuxna. Själv har hon 9 kaniner hemma.
– Både 4H och kaniner är intressen som följer med en i livet.

Under fikat diskuteras hur viktigt det är att ÖBKH håller hög standard på sina läger och tävlingar för att öka kunskapen om kaniner över lag i samhället.

Det finns en stark gemenskap kring djurens väl, förklarar Alma:

– Inom ÖBKH förenas vi verkligen i vår omsorg för kaninerna. Alla ser till varandras kaniner på lägren, kollar att de har vatten osv.

Bettina C. Lindfors premierar årets 4H-medlem Frida Åbacka.

Fyra pokaler och en nationell utmärkelse delades ut

Under träffen fick fyra unga mottaga ÖBKHS KAPTENs-pris, vilket innebär att de alla samlat ihop minst en bokstav av alla bokstäver i aktivitetsboken som bildar ordet ”KAPTEN”. De fyra som lyckades med detta var Joanna Heikkilä, Thea Forsman, Elsa Staffans och Alice Tran (ej på bild).

På träffen medverkade även Bettina C. Lindfors från Finlands Svenska 4H. Bettina premierade Frida Åbacka, som nationellt utnämnts till årets 4H-medlem 2023. Hon överräckte ett diplom och en 4H-pins jämte stipendium till rungande applåder.

Bettina C. Lindfors (FS4H), Frida Åbacka (Årets 4H-medlem) och Anki Enqvist (Närpes 4H).

ÖBKH tar ett stort skutt framåt 2024

Under träffen i Vasa såg man tillbaka på det gångna året men blickade även framåt. En stor utveckling för 2024 är att ÖBKH tar i bruk systemet Skuttli – en mjukvara på webben specifikt för kaninhoppning.

Skuttli kommer från Sverige och används av tusentals kaninhoppare i Sverige, Norge och Finland.

– För oss är det här ett sätt att komma närmare de övriga kaninhoppföreningarna i Norden och växa, säger Alma.

Att registrera sig är frivilligt för ÖBKHs medlemmar, men det rekommenderas.

– Skuttli innebär en smidigare byråkrati för oss, säger Anki Enqvist. Medlemsregister, kaninregister och tävlingsresultat samsas där i ett system vilket gör att administrationen blir mer enhetlig.

Det nya systemet stärker också ÖBKHs image utåt, tror Frida Åbacka.

– Genom Skuttli blir våra medlemmar mer involverade och det ökar synligheten.

Vad ser ni för möjligheter och utmaningar under det kommande kaninåret?

Vår önskan för 2024 är samma som det varit från början, säger ledarna. Att få fler aktiva medlemmar, mer engagerade klubbledare och även ge utrymme för nya ledare i styrgruppen.

– En utmaning är att vi täcker ett stort område i Österbotten. Vi har långa avstånd till tävlingar och läger vilket innebär att det blir mycket tid i bil, säger Anki.

På tävlingssidan ska nya hinder byggas och nya tävlingsformer utvecklas.
– Under en cup-tävling får deltagare samla poäng under två dagar i olika grenar, säger Frida. Det har vi inte ordnat förut.

Det skulle också vara roligt att åka till Sverige för att få nya tips och idéer, funderar flickorna. Även om det inte finns brist på idéer inom de Österbottniska kaninhopparna är det alltid roligt att träffa likasinnade i andra länder. Här exempelvis kan Finlands svenska 4H genom Erasmus+ finansiering för unga stöda de ungas idéer att förverkligas under 2024.

I ÖBKH Kahoot-frågesport sattes deltagarnas kunskaper om klubben på prov. Svaren samlades in genom mobiltelefonerna.

Klubbledarutbildning viktigt för kaninhoppningens unga

Inom ÖBKH har klubbledarutbildningen för unga i ålder 14-17 år inom 4H-Akademin vid Finlands svenska 4H en självklar plats. Ledare Frida och Alma, som träffade varandra för första gången under en 4H-klubbledarutbildning, uppmanade de unga på plats att delta i nästa 4H-klubbledarutbildning som ordnas i april 2024. Anmälan öppnar i januari på fs4h.fi/kalender.

På klubbledarutbildningen lär sig de unga planera klubbträffar, leda barngrupper och genomföra olika aktiviteter. Utbildningen riktar sig till unga +14 åriga medlemmar i 4H-föreningarna runt om i Svenskfinland och på Åland.

Under klubbledarutbildningen får de unga nya insikter och kunskap i arbetslivets spelregler, klubbplanering och ekonomi, temaplanering, marknadsföring, första hjälp och säkerhet, hygien och städning, trivselregler, vett och etikett, gruppdynamik, lekar och att leda leken, se och lyssna – leda rättvist, bemötande av barn med specialbehov, symbolstöd och mycket annat skoj.

Snabba fakta om ÖBKH
  • 55 medlemmar
  • 120 registrerade kaniner
  • Första lägret ordnades sommaren 2017 i Malax
  • 3 aktiva domare och 4 klubbledare
  • 11 tävlingar under 2023 varav 2 klubbmästerskap
  • Första uppvisningen ordnades vid Stundars på 1a Maj 2017

Tack för att vi fick komma med på er träff och önskar ÖBKH ett riktigt fint kaninår 2024.

Österbottens kaninhoppare (ÖBKH).

Vill du läsa mer om Österbottens kaninhoppare kan du kolla in deras hemsida här.  Du hittar dem även på Instagram.

Läs också: ÖBKH ordnade kaninläger för 27 barnÖsterbottens kaninhoppare vill höja kaninens statusKurs i hinderbygge med Österbottens kaninhoppare

 

Text och bild: Malin Vesterback, FS4H.

Back to top of page