Kul med kaninhoppning featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Kul med djur

Kul med kaninhoppning

Du har säkert hört om hästhoppning. Agility för hundar har du antagligen också hört om, men visste du att man också kan träna sin kanin att hoppa över hinder?

I Sverige är kaninhoppning en betydligt större gren än i Finland. Där var det ett gäng som på 70-talet började fundera om man kan träna kaniner till att hoppa över hinder. Till en början använde de samma regler som man använder i hösthoppstävlingar men så småningom skapade man egna regler. Idag finns kaninhoppningsförbund som beslutar om de regler som gäller i olika länder. Inom 4H ligger vi i startgroparna för kaninhoppning men du som har en kanin eller funderar på att skaffa en kan börja redan nu.

Innan du börjar träna din kanin ska du sköta den väl och bli god vän med den. Kort sagt: du behöver en lycklig kanin! Det spelar ingen roll om du har en raskanin eller en kanin vars stamtavla du inte vet något om. Det spelar inte heller någon roll om den är stor eller liten.

Steg två är att lära kaninen att gå i koppel. Det finns speciella koppel som är menade för kaniner. Du hittar dem i alla butiker som säljer djurtillbehör. Det kan ta en stund innan man lär sig rätt teknik för att få på selen utan att du eller kaninen blir stressad. Öva i korta pass. När både du och kaninen är vana vid selen kan ni börja röra er. Det är viktigt att du inte drar i selen! Låt steg ett och två ta den tid det tar. Kaninen visar när den inte tycker att det är roligt.

Så småningom är det dags att ta fram hinder. De första hindren skall vara låga, bara 5-10 cm höga. Du kan börja till exempel med ett kvastskaft eller en slät trädgren. Följande höjd kan vara ett tomt mjölkburkar som ligger på sida. Låt kaninen gå fram till hindret. Den nosar på det och bekantar sig med det för att förstå att det inte är farligt. Nu kommer den krångliga biten för nu ska du lära kaninen hoppa över hindret. Du ska alltså få kaninen att förstå hur du tänker. Det är därför det är så viktigt att du har blivit vän med kaninen och att den känner sig trygg med dig.

När kaninen blir skickligare kan du göra högre hinder. Kom ihåg att hindret inte får vara farligt för kaninen. Tomma mjölkburkar är perfekta att använda eftersom de faller om kaninen råkar nudda vis dem.

I början är du kanske ivrig och skulle gärna träna så ofta som möjligt. En del kaniner tycker att kaninhoppning är speciellt roligt så de tränar gärna varje dag. Andra kanske vill bli tränade 1-2 gånger per vecka. När kaninen är minst fyra månader gammal och hoppar frivilligt över 20 centimeter höga hinder kan du börja tävla.

Första gången kaninen tävlar anmäls den till nybörjarklassen. I nybörjarklassen finns minst sex hinder som är högst 20 centimeter höga och högst 30 centimeter djupa. För att samla poäng som berättigar till att stiga till en högre klass får kaninen göra högst ett fel. När kaninen har fått poäng i tre tävlingar stiger den till följande klass. För att komma till en högre klass efter nybörjarklassen krävs fyra godkända tävlingar.

Utrustningslista för den som vill tävla med sin kanin:

  • Kanin
  • Sele och ett koppel som är minst 1,5 meter långt
  • En transportbur som är minst 30 x 30 centimeter
  • Vattenflaska och hö till buren
  • Hinder att öva med

Det går att köpa hinder att träna med men det är förstås roligt att bygga egna hinder. Hindren ska vara minst 50 centimeter breda, helst minst 60 centimeter. Mellanrummet mellan bommarna får vara högst åtta centimeter och stolparna på sidorna ska vara minst fem centimeter högre än den översta bommen. Bommarna ska inte vara fasta utan de ska falla om kaninen nuddar vid dem.

Tänk på att välja material med runda former och material som är lätt. Det får inte finnas utstående spikar eller andra vassa delar på hindret. Många använder märlor som de lägger bommarna på. Bommarna kan till exempel vara av plast. När du håller koll på att reglerna uppfylls så sätter bara fantasin stopp för hur hindren kan se ut! Använd färger och roliga former på stolparna. Om du skriver in ”kaninhoppning” på googles bildsökning får du hur många exempel som helst.

Källor och mera information:

www.kaninhoppning.se

www.suomenestekanit.net

www.kaniyhdistys.com

Back to top of page