Finlands svenska 4H har utarbetat 4H-verksamhetens valteser. Vårt främsta budskap är ”Barn och unga är kommunens viktigaste fråga”. Tematiken bör lyftas på kommunnivå och få synlighet hos kommunalvalskandidaterna. Investera i ungas och bygdens framtid via samarbete med 4H. Kommunalval ordnas i Finland 13.4.2025 – rösta och påverka.
I den egna kommunen skapas grunden för barn och ungas framtid och således för hela Finlands framtid. Hobbyverksamheten har här en central betydelse. 4H verkar för att varje barn och ungdom ska ha lika möjligheter till välmående, ett hållbart liv och relevanta vardagsfärdigheter till att verka i lokalsamhället. 4H främjar ungas aktiva medborgarskap genom verksamhetsmodellen Tre steg till arbetslivet. Inom Finlands svenska 4H erbjuds 4H-verksamhet lokalt av 18 4H-föreningar med verksamhetsområden i 35 kommuner.
4H främjar barn och ungas tillväxt till en hållbar livsstil, arbete och företagsamhet på följande vis:
4H erbjuder gruppverksamhet på fritiden inom matfostran, skogsfostran och företagsfostran jämte skolsamarbete. Inom klubbverksamheten lär sig barn genom att göra, under handledning av utbildade 4H-ledare, och får mångsidiga vardagsfärdigheter och nya kunskaper. Årligen ordnar 4H-föreningarna över 1 500 klubbtillfällen för över 14 500 barn i svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland. Samtidigt erbjuds över 1 500 lägerdygn.
Via 4H kan redan en 14-årig ungdom få sin första arbetserfarenhet och pröva på företagande under handledning av en vuxen. De lokala 4H-föreningarna i Svenskfinland erbjuder årligen arbetsmöjligheter till 1 000 unga och närmare 10 000 arbetstimmar. Primärt sysselsätts unga i ålder 14-17 år via 4H-föreningen som arbetsplats eller via 4H-arbetspooler för unga.
4H:s styrka är anställd och utbildad personal i 4H-föreningarna, som står för kvalitet och kontinuitet i samarbete med kommunen. De lokala verksamhetsledarna är ofta viktiga pusselbitar i kommunens ungdomsarbete, i Finlandsmodellen med mera.
Alla dessa funktioner bidrar till kommunernas livskraft och dragningskraft, motverkar utanförskap och bidrar till den lokala ekonomin. 4H:s verksamhet är kontinuerlig men behöver även en kontinuerlig finansiering för att kunna upprätthållas. Kommunernas bidrag är en av hörnstenarna i föreningarnas ekonomi och en förutsättning för att beviljas andra bidrag.
4H-organisationens valteser år 2025:
Arbetserfarenheter och egna pengar till unga under 18 år
Unga har en vilja till att främja livskraften i den egna kommunen. Därför bör ungas erbjudas första arbetserfarenheter redan under 18 år.
- Det är avgörande för framtiden att det i kommunerna finns tillräckligt med unga människor som har beredskap att skaffa sin inkomst i någons annars tjänst eller som självständig företagare.
- Kommunerna bör stöda ungas inträde i arbetslivet genom att erbjuda mångsidiga möjligheter att pröva på företagande, erhållna sina första arbetserfarenheter och tjäna egna pengar. Verksamheten bör planeras och förverkligas i dialog och nära samarbete med bland annat organisationer, föreningar och näringsliv. 4H-föreningarna är en trygg inkörsport till arbetslivet för unga i kommunen.
4H-verksamhet för varje barn och ungdom
I varje kommun behövs låg tröskel hobbyverksamhet för barn och unga nära det egna hemmet. Hobbymöjligheterna stärker barn och ungas jämte familjernas välmående och därmed kommunernas livskraft.
- Varje barn och ungdom bör ges möjlighet till en meningsfull hobby som ökar välmående och utvecklar den egna framtidskompetens oberoende av kulturell bakgrund, boningsort eller familjens socioekonomiska ställning.
- Kommunerna har en viktig roll i främjande av barn och ungas välmående och förebyggande av utanförskap. Det behövs kvalitativ och mångsidig låg tröskel hobbyverksamhet samt företagsfostran nära hemmet. 4H finns såväl i skärgården som på landsbygden och i allt större grad i städerna. 4H främjar ungas landsbygdskunskaper, arbetslivsfärdigheter och företagande.
- I en föränderlig värld behöver vi finna nya sätt och strukturer för att organisera den förebyggande barn – och ungdomsverksamheten jämte bildning i samarbete med andra aktörer såsom organisationer och föreningar i kommunen. I detta utvecklingsarbete är 4H:s verksamhet centralt.
Investera i ungas och bygdens framtid via samarbete med 4H i kommunen.
Tilläggsinformation om 4H:s valteser och den svenskspråkiga 4H-verksamheten i Finland:
Jonas Rönnqvist, verksamhetsledare, Fs4H, 050 472 2803, jonas.ronnqvist@fs4h.fi
Bettina C. Lindfors, utvecklingsansvarig, kommunikation, Fs4H, 040 920 9810, bettina.lindfors@fs4h.fi
Tilläggsinformation om den lokala 4H-verksamheten i kommunerna:
Verksamhetsledarna i 4H-föreningarna, se kontaktuppgifter.