Fs4H möter Lukas Weckström, ung 4H-ledare i Sibbo featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Fs4H möter Lukas Weckström, ung 4H-ledare i Sibbo

Driftiga Lukas Weckström i Sibbo 4H, håller i trådarna för fyra byklubbar, är hjälpledare på Matskolan och tar sig an trädgårdsarbete vid 4H:s arbetspool för unga. Lukas är 15 år och har en stark framtidstro med rötterna på landsbygden.

”Att lära sig nytt tillsammans med kompisar är det bästa med 4H”

– Det bästa med 4H är de roliga och praktiska aktiviteterna för barn och unga med trygga vuxna. Vi lär oss nytt genom att göra tillsammans med kompisar. Jag har deltagit i olika 4H-klubbar och läger, Matskolan, skogsaktivitetsdagar, evenemang och kurser som ordnats inom Sibbo 4H, berättar han entusiastiskt.

4H är en bred och meningsfylld hobby för barn och ung i ålder 7–29 år. Inom 4H värderas högt praktiskt kunnande, arbetslivsfärdigheter och företagsamhet. 4H-föreningar finns totalt 18 runt om i Svenskfinland och på Åland. Inom 4H lär sig unga att lära – en framtidskompetens.
– Jag uppskattar gemenskapen, att få ta ansvar, samarbeta och komma med egna initiativ. Inom 4H får alla vara sig själva och hitta sin plats, samtidigt som vi har roligt tillsammans. Bäst trivs jag utomhus med att fixa nåt praktiskt och jag är bra på olika trädgårdsarbeten. Vidare hjälper jag till med grästrampning och röjning vid föreningens julgransodling samt lär mig om företagande, fortsätter Lukas.

Hållbart lärande med Tre steg till arbetslivet
Det lokala ungdomsarbetet enligt Tre steg till arbetslivet är 4H:s styrka. 4H-Akademin samlar och synliggör ungas lärande inom Fs4H. Genom kurser och sysselsättning övar de unga ledarskapsfärdigheter, erhåller sina första insikter i arbetslivet och kontakt till landsbygdsnäringarna. Då de unga deltar i 4H-kurser såsom trädgård och skog, kan de få studiepoäng för sina fortsatta utbildningar. För flera unga i ålder 14 -17 år erbjuder 4H en första arbetsplats och möjlighet att tjäna egna pengar.

– Under senaste år har jag axlat rollen som hjälpledare i fyra olika 4H-klubbar ute i byarna. Tillsammans med barnen i ålder 7–12 år fixar vi mellanmål, pysslar, leker utomhus, odlar, snickrar, utforskar skogen och annat skoj. Jag har även varit hjälpledare på Matskolan – matlagning är ett stort intresse och vi har många lokala matproducenter i Sibbo. Stöd för mitt ledarskap fick jag genom att delta i 4H klubbledarutbildning som Fs4H ordnade i våras, berättar Lukas.

Lukas har vuxit från att ha varit deltagare som barn in i rollen som ung ledare steg för steg inom 4H. Han är en viktig rollmodell för de yngre 4H-medlemmarna, samtidigt som hans ansvarsfullhet uppskattas av 4H-ledare och föräldrar inom Sibbo 4H.
– Jag uppskattar att de vuxna 4H-ledarna litar på mig och ger mig möjlighet att ta första stegen i arbetslivet med 4H. Jag är aktiv med att komma med nya idéer, lyssnar till barnen och är delaktig i att utveckla klubbarnas program. Nu finns det en stor efterfråga på utomhusklubbar som jag har idéer för i höst.

Anna Höglund, verksamhetsledare för Sibbo 4H

Investering i ungas framtid

Förutom klubbledarskapet så sysselsätter sig Lukas med olika trädgårdsuppdrag genom Sibbo 4H:s arbetspool för unga. Arbetspoolen förmedlar jobbuppdrag från lokalsamhället till unga.

– Vår viktigaste uppgift inom 4H är att erbjuda barn en meningsfylld hobby och våra unga en trygg lärostig in i arbetslivet. Vi ger unga en chans till trygg arbetserfarenhet och nya färdigheter, främjar ungas delaktighet och lärande, skapar jobbtillfällen och stärker den lokala ekonomin som stöder landsbygdens livskraft på sikt, sammanfattar Anna Höglund, verksamhetsledare vid Sibbo 4H.

Kompetenserna och arbetslivsfärdigheterna som unga erhåller inom 4H är ett trumfkort vid såväl jobbsökande och som fortsatta studier. I år har Lukas erhållit sitt första sommarjobb på heltid utanför 4H på den egna orten. Till hösten väntar igen 4H-engagemang.

Finlands svenska 4H:s styrelse utsåg 15-åriga Lukas Weckström från Sibbo till Årets 4H-medlem i södra Finland 2023.

Text: Bettina C. Lindfors, Fs4H
Artikeln publicerades i Bondeföretagaren nr 1/2024 som utges av de svenska lantbruks- och hushållningssällskapen i Finland.

Back to top of page