Fs4H möter Ålands 4H featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Fs4H möter Ålands 4H

Sedan 1928 har Ålands 4H varit en central aktör i det åländska samhället, där barn och ungdomar får möjlighet att utveckla praktiska färdigheter och skapa gemenskap genom olika fritidsaktiviteter. Med den gemytliga 4H-gården som bas och ett brett utbud av aktiviteter har föreningen blivit en ovärderlig resurs för både 4H-unga, lokalsamhället och turister. Vi har träffat Marina Ekqvist, verksamhetsledare för Ålands 4H, för att få en djupare inblick i föreningens arbete och framtidsvisioner.

Ålands 4H är en välförankrad och mångsidig förening som spelar en viktig roll i det åländska samhället. Genom ett brett och tillgängligt utbud av aktiviteter har föreningen lyckats engagera många av öns barn och ungdomar.

Verksamhetsledare Marina Ekqvist, Ålands 4H.

Lära genom att göra på 4H-gården

Verksamhetsledare Marina Ekqvist beskriver Ålands 4H som en plats där barn och ungdomar kan utveckla praktiska färdigheter genom aktiviteter som hantverk, bakning, matlagning och fiske, samt genom att få kontakt med och sköta djur.

”4H-gården fungerar som en besöksgård året runt, och under sommaren har vi många spontanbesökare varje vardag,” säger Marina. ”Vi är dessutom en turistattraktion, särskilt för barnfamiljer.” Ålands 4H driver även ett populärt kaninhotell på gården, som ger inkomster.

”Medlemmar i Ålands 4H blir barnen från årskurs 3”, berättar Marina. ”Det är en bra ålder att prata om landsbygdskunskap, och 4Hs lärande sammanfaller väl med skolans läroplan”.

För att delta i föreningens egna aktiviteter och läger krävs medlemskap i 4H, vilket har bidragit till att medlemsantalet är konstant kring 250. Utöver detta rör sig ytterligare cirka 100 barn inom organisationen utan att vara formella medlemmar.

Korta fakta om Ålands 4H
Namn: Ålands 4H-distrikt r.f.
Grundat: 1928
Antal ungdomsmedlemmar: ca 250
Verksamhetsområde: Landskapet Åland
Personal: 4 ordinarie (2 st 100 %, 2 st 80 %), ungdomar som helgjobbare i djurgården samt som hjälpledare
Lokal verksamhet för barn och unga: Pysseltillfällen i skolorna i samtliga kommuner utom Mariehamn och Sottunga (14 kommuner totalt), klubbar, kurser och läger på 4H-gården.Lära genom att göra på 4H-gården

Samarbetet är starkt på Åland

En av de främsta styrkorna hos Ålands 4H är dess nära samarbete med lokala aktörer.

”I vår kommunverksamhet samarbetar vi med kommunernas fritidsledare och skolor. Vid kurser tar vi ibland hjälp av utomstående experter, som veterinärer eller hantverkare,” berättar Marina. Genom att arbeta tillsammans med dessa aktörer säkerställer föreningen att deras aktiviteter är väl integrerade i det lokala samhället. Ålands 4H är också en del av Ålands Landsbygdscentrum, ett kluster av organisationer som arbetar för att främja landsbygden.

”Vi är också medaktör i Bärkraft.ax-nätverket och ingår i ett nätverk för verksamhetsledare inom tredje sektorn.”

När det gäller de mest populära aktiviteterna på Åland, nämner Marina bakningskurser och sommarläger som de som oftast blir fullbokade först.

”Fiskeskolan, som lockar också de äldre barnen, är också mycket populär och pågår året runt, även med isfiske på vintern,” berättar hon. Ålands 4H deltar också i Skördefesten, ett evenemang som dragit många besökare de senaste åren.

Utmanande, men givande att verka i skärgården

Marina betonar vikten av att Ålands 4H är närvarande i skärgårdskommunerna, där tillgången till fritidsaktiviteter är mer begränsad.
”Det är inte mycket barn- och ungdomsaktiviteter på Kökar jämfört med Mariehamn, där det finns mycket för barnen att välja på. Men långa resdagar och färjtaxor begränsar verksamheten,” förklarar hon.

Framtiden för Ålands 4H ser både ljus och utmanande ut. Marina ser en fortsatt viktig roll för föreningen, särskilt med tanke på de ökande problemen med barns och ungas psykiska hälsa. ”Vi ser att Ålands 4H har en viktig uppgift i att erbjuda alternativ sysselsättning utan tävlings- och konkurrenskrav,” säger hon.

För att möta framtidens utmaningar är det viktigt att verksamheten kontinuerligt utvecklas och att personalen får möjlighet till fortbildning.
”Vi vill hålla kvar barnens och ungdomarnas intresse för verksamheten, utan att förlora 4Hs grundstenar,” avslutar Marina.

Se på videon från vårt besök på 4H-gården i augusti 2024 på Fs4Hs Youtubekanal. 


Artikelserien ’4H möter 4H’ är en del av Fs4H:s 95 årsjubileum där vi synliggör våra 4H-föreningar och dess eldsjälars arbete. Läs mer om jubileumsaktiviteterna här.

Text och video: Malin Vesterback

Läs mer om Ålands 4H här

Back to top of page