Flicka vid stranden på vintern
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter, Press

4H vill uppmuntra barn och unga till aktivitet i hemmen och närmiljön

Finlands svenska 4H och dess föreningar jobbar för att skapa en meningsfull fritid för barn och ungdomar genom att lära ut kunskaper kring bland annat hantverk, hushåll, odling, natur och skog. Undantagstillståndet i landet på grund av covid-19 har inspirerat 4H-föreningarna till att skapa verksamhet över nätet.

– Det kan vara en tuff situation för barn och unga att helt avskärmas från den bekanta vardagen, från skola och hobbyn. Genom 4H-distansaktiviteter inspireras 4H-medlemmarna till olika aktiviteter, såväl inomhus som utomhus. Något som säkert också underlättar kravet på föräldrarna att finna meningsfull sysselsättning för barn och unga, säger Camilla Wahlsten, verksamhetsledare för Finlands svenska 4H.


Aktivitetstips och 4H-klubbar på distans

Då den sedvanliga klubbverksamheten måste läggas på is föddes i Korsholms 4H idén att sprida aktivitetstips på sociala medier med hashtagen #4Hhemma. Många av de andra 4H-föreningarna har snabbt hakat på, och nu hittas allt från lätta odlingstips till tips om vad du kan göra ute på gården eller i skogen nära hemmet. I en del föreningar delar man också ut aktivitetspaket åt barnen, bland annat i Sibbo 4H får medlemmarna byggsatser till fågelholkar som de kan bygga ihop hemma och hänga upp på gården.

I Pargas 4H planerar man hålla matlagningsklubb på distans. Föräldrarna har tagit väl emot idén där barnen övar matlagning hemma i eget kök med handledning över nätet. De yngre barnen behöver dock ha en vuxen hemma som övervakar och hjälper till vid behov.

– Vi kommer att tillreda familjens middag tillsammans av råvaror som föräldrarna handlat i förväg. Jag visar upp hur det går till över nätet och barnen får följa med och fråga råd om det behövs. Många föräldrar har meddelat att de gärna handlar hem det som behövs och ser fram emot att få äta en middag som barnen tillrett, berättar Susanne Nyman, verksamhetsledare för Pargas 4H.

Virtuella ungdomsgrupper

I Närpes håller 4H tjejgrupper med regelbundna träffar för ungdomar i högstadiet. De har varit mycket omtyckta och nu vill man prova nya sätt att träffas virtuellt, ordna Kahoot-frågesport och annat trevligt program över nätet.

– Ungdomars behov av att umgås med varandra och vuxna har inte försvunnit, utan närmast ökat nu då skolorna och hobbyn håller stängt. Vi kommer att erbjuda virtuella tjejträffar för alla tjejgrupper i högstadiet och diskutera teman som är aktuella i ungdomarnas liv just nu, berättar Anki Enqvist, verksamhetsledare för Närpes 4H.


Lätta skogsarbeten åt ungdomar

I Vörånejdens 4H vill man uppmuntra ungdomarna att se möjligheterna med skogen. För de familjer som har egen skog är lätta skogsarbeten en ypperlig aktivitet för hela familjen. Också de som inte äger skog vill man uppmuntra att röra på sig, motionera och koppla av i närliggande skogar.

– Att vara ute i skogen och göra lätta skogsarbeten, så som stamkvistning, är ett bra sätt att få utlopp för energin efter en skoldag vid datorn, säger 4H-styrelsemedlemmen, jord- och skogsbrukaren Harald Svens.

Bild:  Ludmila Kot, Pixabay

Back to top of page