Ung företagsamhet i Larsmo-Pedersöre 4H  featured image
Publicerad | i Föreningarna

Ung företagsamhet i Larsmo-Pedersöre 4H 

En lördag i maj samlades fyra ivriga ungdomar för en arbetslivskurs i Larsmo-Pedersöre 4H:s regi. Dessa fyra är de nyaste tillskotten i föreningens arbetspool Nordpolen. Inom 4H-föreningarna betonas företagsamhet väldigt mycket i den verksamhet som bedrivs och mottot är learning by doing.  

De yngre skolbarnen kan jobba med egna företagshäften under sommarlovet, och syftet är att öka barnens ansvarstagande och företagsamhet. För lite äldre ungdomar erbjuds olika kurser och utbildningar som till exempel Körkort till arbetslivet, Dogsitter och Klubbledarutbildning. Vi ger också många ungdomar chansen att kanske för första gången prova på ett sommarjobb.

I vår arbetspool Nordpolen jobbar för tillfället tio stycken ungdomar. Fyra av dem har precis gått vår starkurs där de fick nyttig information om jobbsökning, arbetsavtal och arbetslivets spelregler. Vi funderade kring vitt olika teman som till exempel tystnadsplikt, kundbetjäning och användning av trädgårdsredskap, och vi skrev också arbetsavtal för anställningen i Nordpolen.  

Nordpolen kan man anlita för alla möjliga mindre sysslor i hemmet eller trädgården. Våra ungdomar är duktiga på allt från städning och ogräsrensning till barnpassning och gräsklippning. Larsmo-Pedersöre 4H:s verksamhetsledare Jessica Roos ansvarar för arbetsförmedlingen som har telefontid varje måndag till torsdag kl. 10-13, kontaktuppgifter hittas på föreningens hemsida. Genom att anlita Nordpolen sysselsätter man regionens egna ungdomar och ger dem värdefulla arbetslivserfarenheter.

Text: Jessica Roos
Foto: Ingemo Pörn

På bild: Nea Norrgård, Luva Pörn, Noah Ahlsved och Isa Dahllund är de nyaste medlemmarna i arbetspoolen Nordpolen (bilden vid skylten).

Back to top of page