Sommar är lika med jordgubbar. Att plocka solmogna jordgubbar och stoppa i munnen är ett gudomligt sommarnöje. Jordgubbar är vackra att se på, goda och söta och samtidigt är de också nyttiga.
Sommarfavoriten – jordgubbssemifreddo
8 potioner
500 gram jordgubbar
1 burk söt kondenserad mjölk
3 äggvitor
5 dl vispgrädde
1 dl florsocker
3 äggulor
Gör så här:
- Rensa jordgubbarna och mixa dem lätt med den kondenserade mjölken. Smeten ska inte vara helt slät.
- Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden och rör ner florsocker, äggulor och jordgubbsmjölken.
- Vänd försiktigt ner äggvitorna. Häll i en form och frys minst 4 timmar.
- Ta fram formen 30 minuter innan servering. Serveras med jordgubbar.
Läskande och nyttig jordgubbsdricka
1 l färska jordgubbar
5 dl vatten
0,5 dl socker (kan uteslutas)
några isbitar till servering
Gör så här:
- Rensa jordgubbarna
- Mixa snabbt ihop alla ingredienser med en stavmix.
Kan drickas som den är, avnjutas med några isbitar eller så kan den användas som bas för en smoothie med glass och vispgrädde.
Jordgubbs- och rabarberssylt
Jordgubbar och rabarber är en klassisk kombination. Denna sylt är god till plättar, till tårtfyllning, att ringla över glassen eller varför inte till morgongröten.
1 liter färska jordgubbar (kan även bytas ut till 500 gr frysta bär)
500 gram rabarber
2 kanelstänger
1 vaniljstång
1 dl vatten
4 dl syltsocker
Gör så här:
- Rensa jordgubbarna och skär i mindre bitar. Ansa och skär rabarbern i mindre bitar.
- Lägg jordgubbarna och rabarbern i en kastrull tillsammans med vatten, kanelstängerna och den snittade, urskrapade vaniljstången.
- Koka upp och låt småkoka i cirka 15 minuter. Det ska bli mjukt men ändå inte alltför mosigt.
- Tillsätt sockret, koka upp på nytt och låt koka några minuter så att allt socker hinner smälta.
- Ta från plattan, låt svalna något och häll upp i rena, torra glasburkar.
Somrig grönsallad med jordgubbar och bondost
4 portioner
250 gram jordgubbar
1 ask gula och röda körsbärstomater
200 gram valfri sallad
en bit gurka skuren i tärningar
en halv paprika
150 gr bondost
50 gram cashewnötter eller solrosfrön
Till dressingen
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
basilikablad till dekoration
Gör så här:
- Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar. Blanda med salladsblad, körsbärstomaterna, paprika- och gurkbitarna.
- Skär bondosten i tärningar och blanda med de övriga ingredienserna.
- Strö över nötter/frön
- Blanda ihop balsamvinäger, olivolja och honung och ringla över salladen innan servering.
- Dekorera med basilikabladen
Servera den somriga salladen med förslagsvis ett gott bröd.
Text och foto: Harriet Sundholm
(Publicerad i 4H-bladet 3/2015)