På resa till Tanzanias 4H featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

På resa till Tanzanias 4H

I juli 2018 åkte Linnea Lindqvist från Pargas på studiebesök till härliga färggranna Tanzania för att lära sig om 4H verksamheten där. Ett fint minne för livet och många nya lärdomar.

Med på resan var också två medlemmar från Suomen 4H och Päivi Haapasalo som fungerade som reseledare.

Päivi har lång erfarenhet av studiebesök till Tanzania. Tillsammans med de lokala 4H:arna hade hon arrangerat ett digert program för att deltagarna skulle få lära sig om kulturen i Tanzania och hur 4H fungerar där i praktiken. Med var också en grupp amerikaner.

Först spenderade deltagarna två nätter i Dar Es Salaam där de bland annat besökte ett turistcenter. På turistcentret fick de bekanta sig med olika typer av hyddor som de olika folken i Tanzania bodde i förr. De fick också se en traditionell dansuppvisning.

Skolbarn och 4H:are i Tanga.

I Tanga, där 4H-centret är beläget, träffade de en kille som hade lyckats bra med hjälp av 4H. Han hade odlingar med vattensystem och odlade sockerör, bananer, ananas, papaya med mera.

De besökte också ett slags ”sömnadsskola” som var för sådana som hade lite svårare hemförhållanden och så besökte de en av killarna från 4H-centret. Han hade en fin gård med kossor, getter, hönor och hundar. De hjälpte till att fundera på allt möjligt som han skulle kunna göra för att utveckla gården, till exempel turistvandringar.

Den här ståtliga elefanten var bara ett av de många fina djuren som de fick se under safarin i Mikumi nationalpark i Morogoro.

I Morogoro fick de åka på safari, som nog är ett måste då man åker till Tanzania. De såg massor med fina djur. De åkte också runt och såg sig omkring i området runt Morogoro.

På vägen till Dar Es Salaam fick de också som överraskning åka till en masaiby och se hur dom bodde.

4H-centret i Tanga där också Tanzania 4H:s huvudkontor är beläget.

På 4H-centret var det diskussioner, workshopar, umgänge med tanzanianer. 4H gör stor skillnad för många där, då unga lär sig praktiska färdigheter som de sedan har stor nytta av i sitt liv.

Tanzaniabesöket var en stor inspirationskälla att hämta tillbaka till Pargas 4H, som nu har fått en liten gren till i sitt internationella nätverk.

Text: Susanne Nyman, Pargas 4H
Foton: Linnea Lindqvist, Päivi Haapasalo och Venla Alatalo

Back to top of page