Julen är pysslarnas högtid featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Julen är pysslarnas högtid

Varje år ordnar Ålands 4H några kurser inför jul. I år har vi bundit kransar och fixat julgodis tillsammans med våra medlemmar. Kurserna är populära och blir snabbt fullbokade!

Julgodis håller vi i två omgångar. De yngre medlemmarna kan delta i kolor & choklad medan de äldre också kan vara med på karameller & klubbor.  I år var det första gången vi lagade julgodis i vårt nya kök, och bra gick det!

Kurserna brukar vara uppskattade men det roligaste är ju att få smaka på allt efteråt! Var och en får en påse med olika mumsbitar med sig hem.

Karameller är lätta att laga men man måste vara mycket försiktig att man inte bränner sig på det varma sockret.  Det är roligt att själv få bestämma vilken färg och smak man vill ha på sina karameller. De vi också fick lära oss var att om man sätter lite för mycket av den röda karamellfärgen blir tungan alldeles röd när man äter karamellerna!

 

KARAMELLER

Grundmassa till karameller

1 dl vatten
5 1/3 dl socker (450 g)
2 dl druvsocker (125 g)

1. Olja in plastskraporna och teflon väven med matolja.

2. Häll vattnet i kastrullen och tillsätt sedan strösocker och slutligen druvsocker. Rör inte i blandningen. Koka först med lock. När den har kokat 1-2 minuter tas locket av för vidare kokning. Mät noga med termometern. När massan är 162 °C är den klar att hälla upp på  den inoljade teflonväven.

Smaksätt

2 tsk citronsyra
40 dr (2 ml) arom (t.ex. hallon, jordgubb)
40 dr (2 ml) livsmedelsfärg

eller

4 msk lakritsextrakt
2 msk salmiaksalt

3. Häll upp karamellmassan på den inoljade teflonväven. Efter ca en minut bildas det en tunn hinna i kanterna på massan.

4. Tillsätt pulversmakämne lite i sänder om det finns med i receptet; t.ex. citronsyra, lakritsextrakt. Sikta först pulvret för att undvika klumpar.

5. Häll ämnena mitt i karamellmassan och vänd kanterna över dem så de inte ångar bort.

6. OBS! Se till att ha massan samlad i mitten av teflonväven där är det som varmast och därmed lättast för pulvret att smälta.

7. Tillsätt hela mängden färgämne efter ca 1 minut.

8. Använd plastskraporna att vika in massan med. Rör inte massan med fingrarna, den är mycket het.

9. Gör en liten grop i mitten av massan och tillsätt de flytande aromämnena.

10. Knåda massan med händerna så fort den blivit så sval att du kan röra den.

11. Skär av en bit av massan och rulla till en stång. Klipp sedan karameller med en vass sax.

Text och foton: Kadi Henell

 

Back to top of page