Mattema-dagar med Larsmo-Pedersöre 4H featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Mattema-dagar med Larsmo-Pedersöre 4H

Varje år ordnar Larsmo-Pedersöre 4H Mattema-dagar för alla sexor i nejdens skolor. Mattema-dagarna har hållits årligen i cirka 25 år i Pedersöres skolor och i Larsmo-skolorna blir det tredje året som temadagarna hålls i år.

Mattema-dagen är uppdelad i en teoretisk del och en praktisk del med vardera tre lektioner. Under förmiddagens teorilektioner går vi genom ämnen som till exempel hälsosamma levnadsvanor, näringslära, tallriksmodellen, vett och etikett samt hur man lagar mat. Vi lär oss också att vika servetter och duka bordet och till slut talar vi om sopsortering och återvinning.

”För många elever är det en ny erfarenhet att till exempel skala potatis, och alla har inte själva lagat mat tidigare.”

Dagens tre sista lektioner ägnar vi åt praktisk matlagning. Varje klass får göra köttbullar, potatismos, ugnslax, grönsallad, pizzascones samt fruktsallad med gräddskum. Samtidigt som vi skalar, hackar och vispar talar vi om maten, var den kommer ifrån och vikten av att köpa närodlat och inhemskt.

Mattema-dagarna brukar vara väldigt uppskattade av både elever och lärare. För många elever är det en ny erfarenhet att till exempel skala potatis, och alla har inte själva lagat mat tidigare. Genom att delta i temadagen får många elever en första introduktion till matlagning och det fungerar också som en förberedelse inför högstadiets huslig ekonomi-lektioner.

 

 

Fotnot: Mattema-dagarna är ett samarbete med kommunen. I Pedersöre är Mattema inskrivet i läroplanen.

 

Text: Jessica Roos, verksamhetsledare Larsmo-Pedersöre 4H

Bilder: Tina Backström, Carolina Ekstrand

Back to top of page