Kul ute på 4Hs klubbar featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Kul ute på 4Hs klubbar

Vilken vinter vi har haft, i 4H har vi passat på att vara utomhus så mycket vi bara hunnit för allt blir ju lite roligare ute, eller hur? Har du lagat mat utomhus, eller målat med vattenfärg, ändå spelat spel eller pysslat? Det mesta man kan göra inomhus går också att göra ute, till och med på vintern.

Maten smakar godare utomhus, eller hur?

”I Korsholms 4H har vi under vintern lärt oss mera om matlagning utomhus på trangia. Trangian är ett litet friluftskök man kan ta med på utflykter eller använda hemma till exempel vid strömavbrott. Det kan kännas spännande att göra mat på trangia första gången därför har vi börjat med att bekanta oss med den. Tillsammans har vi gått igenom alla delar, och alla har fått pröva på att montera ihop och plocka isär trangian.

På trangia har vi testat göra både quesadillas och krabbelurer, riktigt smaskiga mellanmål för ett ute äventyr båda två. ”- Malena Stenkull, Korsholms 4H

Låt kreativiteten flöda ute i naturen

Naturen kan också användas som en oändlig konstverkstad. Snöskulpturer och is konstverk har vi prövat på, men också att måla med pensel och vattenfärger på olika material.

Det bästa med att måla utomhus är att lite klott inte gör något. Vanliga papper kan lätt rymma i väg utomhus av en liten vindpust, men i stället kan du måla med vattenfärger på tex en kartonglåda.  Finns det fortfarande snö på marken går det faktiskt att måla direkt på snön eller forma en snöklump till ett djur eller en figur som du målar. Testa det!

När snön smälter, får vi fram ett helt lager av material man kan pyssla av och pyssla med. Kottar kan man måla till spelpjäser eller skapa det mest påhittiga djuren av. Färska trädkvistar är böjbara och kan formas till många roliga former, tillexempel till dörrdekorationer eller blomstöd.

 

Besök vår tipsbank på fs4h.fi/aktivitetstips och välj ut något roligt du vill testa på där hemma!

 

Artikeln har ursprungligen publicerats i EOS 2/2021

Back to top of page