Julgransodling i Sibbo 4H featured image
Publicerad | i Föreningarna

Julgransodling i Sibbo 4H

I Sibbo 4H pågår ett spännande skogsprojekt där 4H:arna får ta del av olika skeden i trädets liv och samtidigt testa på företagande. På en tidigare trädesåker planteras granar som både binder kol och skapar julglädje. 

4H-medlemmar får vara delaktiga i julgranens liv från liten planta tills den far iväg för att pryda någons hem till jul. Under hösten har 4H:are i Sibbo varit med och planterat granar på en gammal trädesåker, granarna som planterats i höst kan säljas som julgranar om ungefär fem år. För att komma ihåg med odlingen planterades lite större granar av de lite ovanligare sorterna svartgran och serbgran , i fortsättningen fyller man också på med mindre plantor.

Men före det blir julgranar av plantorna behöver de skötas om. På våren ska gräs bekämpas runt de planterade granarna, och fler granar ska planteras för att ha träd som är i olika skeden. När granarna växer till sig klipps de för att bli täta och fina julgranar. Planteringen ska skötas årligen tills det är dags att sälja granarna som julgranar. Skogsprojektet sköts av 10-13 åriga 4H:are som under vägen samlar på sig kunnande om skogsföretagande. Nya plantor planteras med jämna mellanrum så att det alltid växer träd på området, trädplantor att tas hand om och som binder kol i marken.

 

 

Text och bilder: Nora Backlund och Ann-Kristin Nyberg

Back to top of page