Hundratals barn deltar i sommarens matskolor featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter, Press

Hundratals barn deltar i sommarens matskolor

På Matskolorna får hundratals barn lära sig om mat och matlagning genom att göra och uppleva. Nationellt ordnas närmare 60 matskolor i år, varav 20 på svenska. Temat för årets matskolor är närmat.

Matskolorna riktar sig till barn i åldern 8–12 år, barnen lär sig matlagning, om hälsosam närproducerad mat och matens väg från jord till bord. Till programmet hör också ett bondgårdsbesök, lek och rörelse och en gemensam familjemiddag.

-Matskolan är en lärorik upplevelse, och det känns värdefullt att vi i dessa tider kan erbjuda barnen sysselsättning under sommarlovet. Matskolorna ger dessutom många ungdomar en jobbmöjlighet, konstaterar Harriet Sundholm HR-ansvarig på Finlands svenska 4H.

Närmat temat på årets matskolor

På sommarens matskolor sätts i år extra fokus på mat producerad och förädlad i den egna regionen. Även om det syns åkrar, djurstall och växthus i näromgivningen kan det vara svårt att veta var man får tag på den närproducerade maten. Det vill Peik Grönholm verksamhetsledare för Raseborgs 4H ge svar på under matskolan. Från matskolan görs ett bondgårdsbesök till en gård med direktförsäljning, utöver det blir det ett besök till matbutiken för att se hur och var man hittar närmat i butiken.

På matskolan i Malax använder man förutom närproducerade råvaror också vilda växter som kan växa så nära som bakom husknuten. Mia Gull verksamhetsledare för Malax-Petalax-Bergö 4H har förberett kartor inför matskolan, på vilka deltagarna får pricka in matens ursprung. -Matskolan avslutas med familjemiddag och vinnarna i närmatskampen utses. Vinner gör råvarorna med kortaste transportsträckan, berättar Mia Gull.

Matskolorna samarbetar med lantbrukarnas intresseorganisationer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC och centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK.

-Närproducerad mat är ett tema som ligger helt rätt i tiden. Närmat främjar den regionala matkulturen, ger arbete och utkomst åt lokala företagare, gynnar den lokala ekonomin och ger ett mervärde till handelns och restaurangers sortiment. Dessutom ger närproducerade råvaror ett ansikte till producenten bakom maten, framhåller SLC:s kommunikationschef Mia Wikström.

Matskolan-Ruokakoulu-verksamheten koordineras av Finlands svenska 4H tillsammans med Suomen 4H-liitto. Sommarens första matskolor drar igång måndagen den 7.6.

Tilläggsuppgifter:

https://matskolan.fi/
Camilla Wahlsten, verksamhetsledare, Finlands svenska 4H, 040 563 6127
Harriet Sundholm, HR-ansvarig, Finlands svenska 4H, 040 771 3134

Back to top of page