Favorit tema för Kimitoöns 4H:s klubbträffar är hemgjorda dippsåser.
Vi har kryddapotek och går loss med att experimentera oss fram till de bästa dippsåserna som vi gör av gräddfil.
Vi tänker lite i färger, rött= paprika, ketchup, chili, örtsalt. Gult = curry, svartpeppar, gurkmeja, spiskummin, örtsalt. Blandad= där får alla välja en krydda och så smakar vi oss fram.
Vi funderar ganska mycket på att välja bort tillsatsämnen och att kunna påverka smaken själv då vi gör våra dippsåser som oftast blir riktigt goda. Några vill förstås ha lite starkare kryddning och då kan man lätt dela upp såsen i mildare och kryddigare variant.
Grönsaker och frukter väljer vi efter säsong och gärna närodlat eller ekologiska produkter.
Obligatoriskt är att alla får poängsätta såserna i en skala från 1-10, men ibland är det så smaskens att någon ger 100 poäng! Man får gärna motivera sina poäng, kunde det ha varit annorlunda? Diskussionerna brukar bli riktigt intressanta! Vi försöker alltid utveckla våra teman med att alla får fundera på hur vi kan göra allt ännu bättre.
Nu väntar vi redan på att ha dipp snart igen och få höra om någon kanske har tagit fram det absolut bästa dippsås receptet i ”hemlaboratoriet”.
Text och foto: Clara Bergström, Kimitoöns 4H