Frida Åbacka – En hängiven 4H-eldsjäl inom kaninhoppning och ungt ledarskap featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Frida Åbacka – En hängiven 4H-eldsjäl inom kaninhoppning och ungt ledarskap

En av årets höjdpunkter inom Fs4H sker i november då styrelsen utnämner årets 4H-medlemmar. År 2023 utsågs 20-åriga Frida Åbacka från Närpes  till årets 4H-medlem nationellt, året innan hade hon tilldelats utmärkelsen som Österbottens 4H-medlem.  Vi fick en pratstund med Frida kring hennes resa från medlem till ung ledare i 4H. 

Hur känns det att bli premierad till årets 4H-medlem?

– Det känns jätteroligt! Jag är glad samtidigt som jag är en aning chockad. Eftersom jag blev vald till årets medlem i Österbottens ifjol så tänkte jag att det inte kan vara min tur igen.

Frida fortsätter att reflektera över utmärkelsens innebörd.

– Det känns bra att veta att sådant man gjort har haft en inverkan och påverkan. Det gör att man vill fortsätta.

Tio år av aktivt 4H-engagemang

Frida har under de senaste tio åren engagerat sig aktivt i 4H-verksamheten, i allt från klubbar och läger till kurser i Närpes 4H. Under de senaste sju åren har hon också fungerat som klubbledare och blivit en förebild för yngre 4H-medlemmar.

– 4H har tillfört något att göra i min vardag utöver skola. Jag har lärt mig ta ansvar och leda och jag har fått växa in i det. Det var nervöst i början, men jag har vågat kasta mig ut och nu känns det bra och naturligt, säger hon.

 

Foto: Kasper Dalkarl

Redan i tidig ålder blev Frida fascinerad av kaniner och kaninhoppning. Hennes roll som en drivande kraft i utvecklingen av Österbottens kaninhoppare inom Fs4H är ett tydligt tecken på hennes passion och dedikation.

– Jag började med kaninhoppning hemma genom att bygga hinder för min första kanin av sandleksaker. När jag googlade lärde jag mig att kaninhoppning är en riktig hobby. Jag började gå i kaninklubben hos 4H i Närpes när jag var tretton år.

Att vara en del av 4H har haft en stor påverkan i Fridas liv. 4H har inte bara gett henne en meningsfull vardag utan det har också gett henne möjligheter att utvecklats som individ, berättar hon.

I skolan kan jag dra kopplingar till sådant jag lärt mig genom 4H, som marknadsföring och projektledning.

Frida lyfter även fram den speciella gemenskapen som finns inom just kaninhoppning.

– Vi har jätteroligt tillsammans och jag är så glad att vi har lyckats samla så många likasinnade och bra personer kring kaninhoppandet, säger hon.

Genom 4H har Frida utvecklat många vänskapsrelationer, även över kommungränserna. Genom att leda ÖBKH tillsammans med andra har hon fått vänner för livet.

En lyckad komponent är också de vuxnas stöd utan överdrivet ingripande.

– 4H gett mig möjlighet att lära mig, utveckla och skapa möjligheter tillsammans med andra människor. De vuxna har låtit oss unga säga vad vi tycker och tänker samtidigt som de gett oss det handlingsutrymme vi behöver för att leda och ta ansvar, förklarar Frida.

– Ingen dömer någon och det är högt i tak. Allt känns möjligt.

Foto: Ilona R.

Erfarenheterna från 4H hänger med i karriären

Med blicken riktad mot framtiden delar Frida med sig av sina framtidsplaner. För närvarande studerar hon ekonomi på Hanken i Vasa och ser klara kopplingar mellan skolans värld och sitt 4H-engagemang:

– I skolan kan jag dra kopplingar till sådant jag lärt mig genom 4H, som marknadsföring och projektledning.

Trots intensiva studier har Frida inga planer på att lämna 4H, men ett generationsskifte hägrar.

– Jag vill fortsätta inom 4H så länge jag har möjlighet. Vi satsar ordentligt på ÖBKH:s utveckling och att få med nya medlemmar som kan fortsätta arbetet, berättar hon.

Samtidigt öppnas nya världar för Frida, och nyfikenheten lockar henne bort från Österbotten.

– Jag vill resa och se vad världen har att erbjuda.

En inspirerande röst för framtiden

Frida Åbacka är inte bara en årets 4H-medlem, utan en inspirerande röst för alla unga med en passion för något. Fridas resa visar på styrkan i 4H – hur ungas idéer kan få en trygg start tillsammans med engagerade vuxna – nya koncept växer fram och får vingar när man jobbar tillsammans. Frida är ett fint exempel på en ung ledare som motiverar andra unga till goda gärningar, ett tema som vi lyfter starkt under jubileumsåret.

 

Vi ser fram emot att följa Fridas fortsatta äventyr och önskar henne all framgång i sina studier och drömmar om att utforska världen.

Namn: Frida Åbacka

Ålder: 20

Bor: I lägenhet i Vasa , mysigt med kanin
Gör: Studerar ekonomi på Hanken i Vasa

Framtidsplaner: Resa och se världen

Instagram: @fridas.kaniner

 

År 2024 firar Finlands svenska 4H 95 år av hållbart lärande. Under jubileumsåret lyfter vi fram det breda barn- och ungdomsarbetet samt alla eldsjälar inom 4H. Vi firar tillsammans genom tre olika teman; 4H-kalas för barn, 4H-gärningar för unga och 4H möter 4H med föreningarna.
Läs mer om jubileumsårets aktiviteter här.
Back to top of page