Felicia Lindeman åker på 4H-utbyte till Österrike featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter

Felicia Lindeman åker på 4H-utbyte till Österrike

En minnesvärd sommar väntar 4H-unga Felicia Lindeman i Närpes. I juli åker Felicia på 4H-utbyte till Österrike för sex veckor. 4H-utbyte det vill säga IFYE-utbyte (International 4H Youth Exchange), erbjuder unga vuxna inom 4H en lätt, trygg och förmånlig möjlighet att resa utomlands för att bekanta sig med en ny kultur och få vänner för livet.

– Jag har alltid velat åka på utbyte, funderat över olika möjligheter via skolan eller via mina hobbyn. Då jag hörde om 4H-utbyte via Finlands svenska 4H i slutet av senaste år, beslöt jag mig för att modigt ansöka om en plats för utbyte i Europa. Det tyska språket fascinerar mig och jag ser fram emot att får lära känna mina värdfamiljer, andra unga och en ny kultur, säger Felicia Lindeman.

4H-utbyten är för 4H-medlemmar och ordnas årligen runt om i världen såsom i Europa, USA, Kanada, Taiwan och Syd-Korea. Den undre åldersgränsen är 18–20 år beroende på värdlandet. Ansökan ordnas i slutet av året och största delen av utbytena sker under sommarmånaderna året därpå.

–                         Det kändes overkligt då jag i januari fick det glada besked om att jag har tilldelats en av åtta utbytesplatserna bland alla sökande i Finland, fortsätter Felicia.

Innan 4H-unga åker utomlands, ordnas en gemensam utbildning kring utbytet av 4H-organisationerna. Det är likväl ett ypperligt tillfälle att bli bekant med alla som åker på utbyte från Finland.

– Det har varit givande att träffas tillsammans med de andra unga både digitalt och live under våren. Vi har fått ta del av praktisk information om utbytet och värdländerna, övat på att presentera oss själva och 4H i Finland samt tagit del av äldre 4H:ares erfarenheter av utbytena och mycket mer. Jag känner mig trygg att åka till Österrike och vet att jag har stöd om något extra inträffar under utbytet, berättar Felicia.

Under utbytet i Österrike bor Felicia i två värdfamiljer för att komma nära den lokala livsstilen. Det öppnar för nya vänskapsband, utvecklande av språkkunskaper och oförglömliga upplevelser.

Den lokala värdorganisationen och värdfamiljen står för den ungas logi, mat och lokala resekostnader. Den unga betalar själv resorna till och från mottagarlandet, sin reseförsäkring, eventuella vaccinationer och andra egna utgifter. Hen kan ansöka om understöd av Finlands svenska 4H. 4H tar ingen förmedlingsavgift, utan utbytet är en medlemsförmån för de unga. 4H-medlemmars möjligheter till internationella aktiviteter är en del av 4H-Akademin.

– Jag är förväntansfull inför utbytet som utmanar mig på ett positivt vis och ger mig värdefulla upplevelser för livet. Jag önskar uppmana alla unga + 18 år unga inom 4H att modigt ansöka om 4H-utbyte och upptäcka världen, sammanfattar Felicia.

Nästa ansökningsrunda för 4H-utbyten öppnar i december 2023. Det finns ett stort utbud av olika länder i olika världsdelar och utbytena varierar mellan 3 veckor till 3 månader. Valkriterierna innefattar 4H-medlemskap, aktivitet inom 4H samt motivation och en positiv attityd hos den sökande i att representera Finland och 4H. Följ med Finlands svenska 4H:s kommunikation under året kring 4H-utbytet.

Tilläggsuppifter om 4H-utbyte (IFYE-utbyte) ges av:
Bettina C. Lindfors, koordinator för utbildning och ledarstöd, 040 9209810, bettina.lindfors@fs4h.fi, Finlands svenska 4H

 

 

 

 

Back to top of page