Det är inte bara att tuta och köra i traktorprecision! featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter

Det är inte bara att tuta och köra i traktorprecision!

Blåsten härjade vilt över stubbåkern i Pensala där Finlandssvenska mästerskapen i traktorprecision 2021 ordnades fredagen den 1 oktober. Från uttagningstävlingarna som ordnades i föreningar från Pedersöre i norr till Kristinestad i söder hade 29 unga tävlanden gått vidare till FM-tävlingen. Som värd för FM-tävlingen stod Vörånejdens 4H i samarbete med Finlands svenska 4H och andra lokala 4H-föreningar.

Från marken kan traktorprecisionstävlingen se simpel ut. Den tävlande manövrera traktorekipaget (bestående av traktor och kärra) fram genom en bana som finns utmärkt på i detta fall en stubbåker. Precisionsbiten av tävlingen utgörs främst av hur duktig du är på att beräkna var ditt ekipage börjar och slutar. Detta så att du vet hur du ska svänga på ratten då du ska förbi svängar i banan. Om du kör över eller på banan får du felpoäng, beroende på omfattningen av felet får du mer eller mindre poäng. Poäng ges också för slutliga tiden och avståndet från traktorkärrans bakkant till bakväggen på ”garaget” som du backar in i när du kommer i mål. Vinnaren i tävlingen är den tävlande som har minst antal poäng. Under årets FM-tävling var den snabbaste tävlande igenom banan på 2:03 minuter. Med andra ord går det undan i tävlingen.

I årets FM tävling kördes banan med en ny traktor med steglös växellåda vilket gjorde det spännande för en del deltagare då det fanns några som inte hade kört en sådan traktor tidigare. Utöver att köra en okänd traktor och släpkärra har de tävlande även en press av att ha åskådare. Årets FM tävling arrangerades i samband med FM i plöjning vilket betydde att fler åskådare såg på precisionstävlingen än vanligt och vi hade även fler media-team på plats än vad vi brukar vara vana vid.

Traktorprecisionstävling är en långt gående tradition inom 4H och är ett sätt att lyfta och synliggöra den kunskap som våra unga medlemmar har.

Text: Chatarina Doktar, Vörånejdens 4H

 

Resultatlista

Klassen 15 år och yngre

  1. Matts Södergård, Vörånejdens 4H, 51 poäng
  2. Joel Kastus, Vörånejdens 4H, 63 poäng
  3. Linus Blässar, Larsmo-Pedersöre 4H, 70 poäng

 

Klassen 16 år och äldre

  1. Joel Norrbygård, Botnia 4H, 53 poäng
  2. Lukas Hellström, Botnia 4H, 67 poäng
  3. Anton Nordström, 102 poäng
Back to top of page