Är du sugen på nybakt bröd? Testa baka morotsbröd i långpanna själv eller tillsammans med familjen! Receptet räcker till en långpanna.
Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter (ca 2,5 dl finrivna)
2 tsk salt
1 nypa socker
2 dl havregryn
13 dl vetemjöl
Gör så här:
- Värm vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke (din köksmaskin t ex) och rör ut den med vatten och havregryn. Tillsätt resten av ingredienserna men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt med plastfilm i ca 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Jag använde bakplåtspapper.
- Efter att du plattat ut den på en plåt så tar du en pizzaslicer eller en kniv och skär igenom till önskat antal fyrkanter.
- Pudra på lite vetemjöl på och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
- KLART! Jättegott att äta lite varmt med smör och ett gott pålägg!
Recept lånat från https://www.niiinis.se/2016/05/07/morotsbrod-i-langpanna
Text och bild: Erika Backman, Korsholms 4H