Morotshavrebröd
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Recept

Morotsbröd i långpanna

Är du sugen på nybakt bröd? Testa baka morotsbröd i långpanna själv eller tillsammans med familjen! Receptet räcker till en långpanna.

 Ingredienser:

5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
200 g finrivna morötter (ca 2,5 dl finrivna)
2 tsk salt
1 nypa socker
2 dl havregryn
13 dl vetemjöl 

 Gör så här: 

  1. Värm vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke (din köksmaskin t ex) och rör ut den med vatten och havregryn. Tillsätt resten av ingredienserna men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt med plastfilm i ca 1 timme. 
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Jag använde bakplåtspapper. 
  3. Efter att du plattat ut den på en plåt så tar du en pizzaslicer eller en kniv och skär igenom till önskat antal fyrkanter. 
  4. Pudra på lite vetemjöl på och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk. 
  5. KLART! Jättegott att äta lite varmt med smör och ett gott pålägg! 

Recept lånat från  https://www.niiinis.se/2016/05/07/morotsbrod-i-langpanna

Text och bild: Erika Backman, Korsholms 4H

Back to top of page