Bygg bo åt änder featured image
Publicerad | i Aktivitetstips, Skog och natur

Bygg bo åt änder

Hjälp änderna att bygga bo! Många andägg och andungar blir uppätna av rovfåglar och andra djur. Genom att bygga andbon kan vi hjälpa andungarna att få en bra start på livet.

 Du behöver ett stadigt nät som är 80-100 cm brett, ett plaströr med 30 cm diameter (något annat runt går också bra), en bräda, hammare, spik, buntband (repakliemårnärpesiska), en avbitare, en vinkel och hö (halm eller vass går lika bra). Någon som hjälper dej att hålla i under byggets gång behövs också! 

Rulla nätet ett varv runt röret och fäst med buntband. Brädan på bilden använde vi för att stabilisera bottnen, men den är inte nödvändig att ha. Spänn inte för hårt eftersom röret ska dras bort. Lägg ut ett 5-10 cm tjockt lager av hö, halm eller vass ovanpå nätet som fortsätter från bodelen du nyss gjorde. 

Rulla ihop som en rulltårta tills hela gallerrullen är täckt med hö.

Fäst galleränden och bodelen med buntband och klipp av.  Spika eller skruva fast vinkeln mitt på brädet. 

Fäst brädet på tunneln. 

Klar för uppsättning! Fäst boet på en påle med hjälp av vinkeljärnet. Lägg lite hö, halm eller vass i botten av boet. För att änderna ska hitta sitt nya hus behöver du placera det nära vatten gärna i vasskanten på en påle minst en meter upp. Det är för att rovdjur inte ska ta sig dit.

Lycka till!
 

Text och bilder: Anki Enqvist, Närpes 4H

Back to top of page